Policie šetří zpronevěru na ZŠ Rybí

Rybí - Bývalá ředitelka základní školy v Rybí na Novojičínsku Magdaléna Turková čelí podezření ze zpronevěry. Policisté prošetřují podivné nákupy a výplaty finančních částek z pokladny školy z doby, kdy stála v jejím čele. Žena vinu odmítá.

Zaprášený rotoped na půdě Základní školy v Rybí. Jedna z věcí, kterou pořídila škola, ale fyzicky ji údajně měla u sebe doma bývalá ředitelka Magdaléna Turková. Zatímco rotoped se do školy vrátil, další desítky věcí včetně počítačů a nábytku škola nadále pohřešuje. Obec na základě výsledků dvou auditů ředitelku vloni v létě odvolala. „Na jaře jsme podali i podnět na policii, která řešila nesprávné nakládání s Fondem sociálních a kulturních potřeb. Na podzim jsme k tomuto podnětu přidali některé další věci,“ uvedla starostka Rybí Marie Janečková. Původní podání ohledně neoprávněného čerpání financí policie jako neprokázané odložila. Nové šetření zahájila na počátku roku. „Podezřelá žena měla například pozměňovat platební příkazy, dále například špatně dokladovat paragony, také se jí klade za vinu, že fakturovala nákup zboží, které fyzicky nebylo v organizaci,“ prozradila mluvčí Policie ČR Nový Jičín Zbyněk Tomšík. Hospodařením školy se zabýval také krajský úřad. Jeho úředníci zjistili, že škola nakupovala alkohol, květiny či drogistické výrobky z peněz určených na provoz.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Bývalá ředitelka školy Magdaléna Turková se brání: „Koluje o mě po Rybím, že jsem vytunelovala školu, rozkradla majetek a zpronevěřila peníze. Nic takového jsem neudělala!“

„V těchto dnech jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu zpronevěry. Do současné doby nebyl nikdo z tohoto trestného činu obviněn,“ uvedl policejní mluvčí Tomšík. Podle policie je předběžná škoda stanovena na 200 tisíc korun. Pokud vyšetřovatelé vinu bývalé ředitelce prokážou, hrozí jí až dva roky vězení.