Tomáš Žižka v dohrávce sestřelil Kladno

Brno – I v dohrávce prvního kola hokejové extraligy si Kometa udržela už měsíc trvající domácí neporazitelnost. K výhře nad Kladnem stačil Brnu jediný gól, který v deváté minutě vstřelil Tomáš Žižka.

Až deset kol před koncem základní části se srovnal počet zápasů, které mají extraligové týmy odehrány. Kometa bojovala v dohrávce s Kladnem obrazně o šest bodů, ke svému tabulkovému sousedovi se totiž mohla buď přiblížit až na tři body, nebo naopak rozšířit mezeru mezi devátým a desátým místem na propastných devět bodů.

Kometa musela v zápase oželet slávistické posily Jiřího Vašíčka a Tomáše Svobodu, ti totiž první kolo odehráli v sešívaném dresu a brněnská dohrávka jim tak byla zapovězena. V brněnském dresu se tak opět objevil i havlíčkobrodský Vojtěch Němec, jenž letos vpadl do extraligy přesně v duchu názvu brněnského týmu. Utkání s Kladnem pro něj ovšem nezačalo dobře, v šesté minutě inkasoval tvrdý zásah do obličeje a po přerušení hry jej musel na střídačce ošetřit klubový lékař.

Sestřih utkání Kometa Brno - Kladno (zdroj: ČT24)

Poprvé a naposledy udeřila Kometa v deváté minutě. Jakub Svoboda vyslal dopředu Tomáše Divíška, který chytrou přihrávkou připravil střeleckou pozici Tomáši Žižkovi a ten se z pozice obránce vydal až před Cháberovu branku. Tváří v tvář kladenskému gólmanovi zachoval chladnou hlavu a střelou mezi betony získal vedení na brněnskou stranu.

Gól Tomáše Žižky měl pro Kometu cenu tří bodů
Zdroj: ČT24/Iva Gambová

Ve druhé třetině se snažily útočit oba týmy, aktivnější byla přece jen Kometa, jež získávala ofenzivní výhodu přesilovými hrami. Ani jeden z brankářů ale puk za svá záda nepropustil. „Sehráli jsme pohledné utkání a při hře pět na pět jsme na ledě byli lepší, ale nedali jsme gól, Brno nás tak dostalo pod tlak,“ komentoval hlavní příčinu kladenského neúspěchu asistent kouče Rytířů Jiří Kopecký.

V závěrečné části bylo na herním projevu domácího celku už přece jen poznat, že si chce hlavně udržet těsné vedení. Hráči Komety tak omezili své útočné výpady a Kladno poprvé mělo střelecky navrch. Jiří Trvaj ale zůstal bezchybný, vychytal čtvrtou nulu v sezóně a děvětatřicátou v extraligové kariéře. Také jeho zásluhou tak Kometa udržela výhru 1:0. Na domácím ledě hokejisté Brna prodloužili šňůru neporazitelnosti už na pět zápasů, čtyřikrát se dokonce soupeřům nepodařilo skórovat vůbec. „Kladno je vždy nepříjemným soupeřem, má rychlé hráče, kteří dobře napadají v útočné třetině a je těžké je překonat. Nás podržel svou skvělou formou Trvaj. Jde už o závěr základní části, a proto je důležitý každý bod, takže i s hubeným vítězstvím jsme spokojeni,“ zhodnotil klíčové utkání brněnský asistent Lubomír Oslizlo.

Neméně důležitý bude pro brněnský tým i následující zápas. V pátek hostí doma Litvínov, před nímž má v tabulce náskok tří bodů. V případě výhry by se Kometa opět o kousek přiblížila vysněnému postupu do předkola play-off. 

HC Kometa Brno - Rytíři Kladno 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)

Gól a nahrávky: 9. Žižka (Divíšek, Svoboda). Rozhodčí: Minář, Fraňo – Barvíř, Blümel

HC Kometa Brno: Trvaj – Žižka, Kováčik, Švrček, Bičánek, Hruška, Malec – Dlouhý, Čermák, Němec – Jakub Svoboda, Divíšek, Zohorna – Erat, Petrovický, Holec – Balej, Koreis, Káňa.

Rytíři Kladno: Chábera – Drtina, Posmyk, Procházka, Růžička, Lepine, Kameš, Pavlů – Bicek, Patera (C), Kuchler – Hovorka, Knotek, Kalla – Valský, Lukáč, Látal – Eberle, Hluchý, Dragoun – Kafka.