Středisko Kosenka vstává z popela

Valašské Klobouky - Ekologové z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Kosenka ve Valašských Kloboukách na Zlínsku začínají postupně obnovovat své zázemí, které jim zničil prosincový požár. Plameny zlikvidovaly několik objektů a v nich téměř všechno historické i současné vybavení. Kosenka chce nejdříve zprovoznit alespoň kanceláře.

Prosincový požár kompletně zničil historickou stodolu s uskladněným materiálem před tradičním mikulášským jarmarkem. Proudy vody poté kompletně promáčely učebny od stropu po sklep. Během několika hodin přišli ochránci přírody takřka o vše, co budovali třicet let. Požár zlikvidoval předměty sloužící k prezentaci lidové kultury, k výuce a ochraně přírody, které Kosenka shromažďovala dvacet let. Ekologové přišli například o historickou bryčku, zařízení na mletí zrní nebo starý ruční brousek s klikou. Naštěstí nebyly poškozeny historické valašské dřevěnice. 

Neštěstí ale posílilo soudržnost místních obyvatel. Dobrovolníci se ve svém volném čase jen hrnou. Kanceláře a učebny jsou už vymalované, nábytek je nastěhovaný a umytý. V kancelářích se už vše leskne čistotou. Jen zápach z požářiště je pořád trochu cítit.

Pomáhají nejen dobrovolníci, ale i peníze

Rekonstrukcí má projít za několik měsíců i vyhořelá podkrovní ložnice. Na účtu centra je už přes šest set tisíc korun. A částka to rozhodně není konečná. Děkovné dopisy za dosavadní práci s příspěvkem na obnovu Kosenky jsou na denním pořádku. „Jsem za to vděčný, že nevím, jestli ten požár za to stál, ale takový životní pocit bych asi nikdy nepoznal,“ líčí s dojetím vedoucí centra Miroslav Janík. 

Miroslav Janík o obnově Kosenky (zdroj: ČT24)

Za peníze postaví i novou stodolu, která při požáru kompletně lehla popelem. Plameny zničily všechno, včetně například starých kos, kterými ekologové sekali louky v chráněných oblastech. Historickou stodolu připomínají už jen ohořelé zdi. Příčinou požáru byla podle vyšetřovatele hasičů nedbalost při manipulaci se žhavým popelem. 

Kosenka ve Valašských Kloboukách se vzpamatovává z prosincového požáru. (zdroj: ČT24)