Počet okradených seniorů poroste

Nový Jičín - Více než 50 tisíc korun ukradli dosud neznámí pachatelé z domácností starších lidí na Novojičínsku. Stalo se tak přímo před zraky bezmocných seniorů. Podle sociologů bude obětí trestných činů z řad lidí nad 65 let věku neustále přibývat. Zatímco dětí a lidí v produktivním věku ubývá, seniorů je stále více.

Miroslav Janyška z novojičínské místní části Žilina podle svých slov zazmatkoval. Když jej navštívil neznámý muž se ženou a tvrdili mu, že přišli vyřídit přeplatek za elektřinu, vzpomněl si, že mu elektrárenská společnost peníze skutečně vracet bude. Návštěvu proto domů bez obav pustil. Žena po seniorovi chtěla něco podepsat a muž se mezitím nerušeně procházel po bytě. Od krádeže peněz v ložnici jej neodradila ani přítelkyně pana Janyšky dlouhodobě upoutaná na lůžko. „Já jsem myslela, že je to pošťák, protože měl takovou tu bundu pošťáckou. A najednou tu začal hrabat a sebral dvacet tisíc,“ říká Jiřina Kuncová.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Druhý případ: Do bytu 85leté ženy vtrhli pod záminkou zanechání vzkazu sousedce dva muži. Přímo před očima bezmocné ženy prohledávali nábytek a skříňky. „Paní se mohla pouze dívat, jak jí odcizili 30 tisíc korun a vkladní knížky,“ uvedl mluvčí Policie ČR Nový Jičín Petr Gřes. A příjemné zprávy nemají ani sociologové. Počet trestných činů na seniorech se bude zvyšovat s tím, jak roste jejich podíl na populaci. Ještě před dvaceti lety žilo na území kraje jen deset procent lidí starších 65 let. V roce 2020 by jich už měla být zhruba pětina. Spolu s tím roste i počet trestných činů na seniorech. Prevenci má mít podle sociologů na starosti stát, ten ale selhává. V Moravskoslezském kraji letos vrcholí společný česko-polský preventivní program Senioři v bezpečí. Podle sociologů je ale takových projektů pořád málo.