Diplom není zboží, protestovali studenti v Brně proti školské reformě

Brno - Brněnští studenti vyšli kvůli plánovaným reformám vysokého školství do ulic. Svolali protestní pochod, kterým chtěli dát najevo svůj nesouhlas s navrhovanou podobou zákona o vysokých školách a zákona o finanční pomoci studentům. Z Moravského náměstí vyšlo asi 500 studentů, k průvodu se ale postupně připojují další desítky lidí a před právnickou fakultu se jich shromáždila asi tisícovka.

Pochod odstartoval ve 14 hodin z Moravského náměstí před kinem Scala a postupně prošel kolem budov několika brněnských škol až k Právnické fakultě Masarykovy univerzity na Veveří. Tam studenti přednesli své požadavky.

Organizátoři protestu připravili také „alegorické ztvárnění pocitů, které studenti směrem k ministerstvu chovají“. V některých místech museli policisté zastavovat dopravu. Někteří řidiči troubili, mnozí lidé však s protestujícími sympatizovali a mávali jim z oken.

Vojtěch Rada z akademického senátu Mendelovy univerzity:

„Odmítáme posilování rad veřejných vysokých škol na úkor akademických senátů, které by podle nás mělo za důsledek otevření univerzit politickým a komerčním vlivům. Nesouhlasíme se snižováním vlivu studentů - hybné síly akademické samosprávy - na rozvoj vysokých škol.“

Mluvčí studentských protestů Petr Soukeník:

„Neshodneme se sice na tom, zda školné ano, či ne. Přesto mezi námi panuje jednota v odmítnutí současného návrhu. Zavedení školného jako pokrytí výpadku financování ze státního rozpočtu ohrozí vysoké školy. Pokud bude školné zavedeno, mělo by být pouze doplňkovým zdrojem.“

V 16 hodin navázala na protestní pochod debata v aule právnické fakulty. Účast na diskusi přislíbil rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek, předseda akademického senátu univerzity Filip Křepelka, Alice Anna Červinková z Akademie věd a členové studentské iniciativy Brno Za svobodné školy.

Připravované reformy kritizují také rektoři brněnských univerzit. Vyzvali ministerstvo školství k pozastavení legislativního procesu a dalšímu jednání s akademickou obcí.

Studenti v Brně protestovali proti vysokoškolským reformám (zdroj: ČT24)