V Brně začala činoherní přehlídka Trialog

Brno – Činoherní festival Trialog přivede v únoru a březnu do Brna české i slovenské herecké hvězdy. Přehlídku od rozpadu Československa organizuje Národní divadlo Brno a zve na ni přední české, moravské a slovenské soubory s jejich novinkami. Letos se na scéně brněnského Mahenova divadla představí například David Prachař, Jiří Suchý, Ingrid Timková a Marián Labuda. Festival dnes zahájilo Moravské divadlo Olomouc s rockovým zpracováním Markéty Lazarové.

Přehlídku Trialog zahájil rockový epos Markéta Lazarová na motivy románu Vladislava Vančury. Inscenace vznikla v Moravském divadle v Olomouci díky spojení sil činohry a opery, ve spolupráci s polskými divadly. Hudbu k představení složil Daniel Fikejz. 

Z šestice inscenací budí největší divácký zájem představení Harold a Maude v podání Slováckého divadla v Uherském Hradišti. V titulních úlohách účinkují Květa Fialová a Josef Kubánik. Plné divadlo bude zřejmě sledovat také inscenaci Tří sester v podání Slovenského národního divadla. „Na všechna představení ale ještě zbývají volné lístky,“ uvedla mluvčí divadla Šárka Motalová. 

Hovoří režisér Markéty Lazarové Michael Tarant (zdroj: ČT24)

Národní divadlo Moravskoslezské přiveze do Brna Pygmalion od Georgie Bernarda Shawa. Pražskou první scénu reprezentuje Shakespearova tragédie Král Lear. V provokativním zpracování režiséra Jana Nebeského ztvárnil titulní roli David Prachař. Přehlídku zakončí 18. března pražský Semafor se swingovým muzikálem Hodiny jdou pozpátku. 

Na brněnský festival Trialog vozila od roku 1993 národní divadla z Prahy, Ostravy a Bratislavy svá nová nejzajímavější činoherní představení. Program doplňovaly novinky domácího souboru. Některé ročníky Trialogu obohatili i hosté ze zahraničí či mimořádné inscenace jiných souborů z Česka a Slovenska. V roce 2010 pořadatelé oficiálně ohlásili poslední ročník, tradici ale nakonec nepřerušili.   

Program Trialogu 2012

05.02. Markéta Lazarová - Moravské divadlo Olomouc

12.02. Tři sestry - Slovenské národní divadlo

26.02. Harold a Maude - Slovácké divadlo Uherské Hradiště

04.03. Pygmalion - Národní divadlo moravskoslezské

10.03. Král Lear - Národní divadlo, Praha

18.03. Hodiny jdou pozpátku - SEMAFOR