Vodáci z Brna pokořili řeky v africké Keni

Brno, Keňa – Eva Chobolová a Pavel Srbecký z Brna se na sklonku roku vypravili na objevitelskou expedici do Keni, kde si připsali tři světové prvosjezdy v krajích evropským vodákům zatím neznámých. Na kajaku poznávali všechny nástrahy studené země s horkým sluncem.

Proč jste zvolili zrovna Keňu, která opravdu asi není pro vodáky častým cílem?

Pavel: Keňa proto, že má vysoké hory, takže byl vysoký předpoklad výskytu strmých řek a potoků. Keňa i proto, že tam relativně funguje civilizace. Taky jsem zjistil, že jde kontaktovat jednoho vodáka, který má základnu a snaží se vyučovat britskou armádu, různé adventure kurzy. Naskytla se tedy šance, že bychom se mohli nějak přidružit a využít jeho kontaktů.

Eva: Velkou charakteristikou expedice byla obtížnost dostupnosti k řekám. K těm, které jsme jeli vlastně nové, nevedou žádné cesty. Často jsme museli jít hodiny a hodiny pěšky s kajakem, prosekávat se. Mačeta byla nepostradatelným nástrojem, který jsme neustále používali.

Je časté, že na takto náročnou expedici vyrazí tým ve složení muž/žena?

Pavel: Žena na expedici je věc, která se nevidí. Opravdu drtivá většina výprav, co jedou do exotických zemí, jsou čistě v mužském složení. Za celou dobu jsem tam ale nezažil moment, kdy by Eva nějak selhávala. Co se týče fyzické námahy, tak vytáhla ten čtyřicetikilový kajak naprosto sama. Já jsem jí v tom ani neměl šanci pomáhat, protože jsem byl sám se svým vybavením v podstatě na dně.

Vodácká výprava (zdroj: ČT24)

Své schopnosti jste si otestovali nejdříve na řece Tana hned u základny. Jaké byly první zkušenosti?

Eva: Tana má velmi zajímavou peřej na konci, která dává na výběr, jak pokračovat. Nejdříve sjedete asi dvěstěmetrový slide a potom si můžete vybrat levou cestu končící asi desetimetrovým krásným vodopádem do laguny, anebo jet pravou trasou, jež má zase několik set metrů navazujících krásných slidů. Je to opravdu vodácký ráj.

Jak byly náročné prvosjezdy?

Pavel: První světový prvosjezd byla řeka Nythi, která začíná na hranici deštného pralesa nacházejícího se pod horou Mount Kenya, což je nejvyšší hora Keni. Pak přišel zlatý hřeb, druhý světový prvosjezd - řeka Mutonga a zejména její dva úseky. Střídala se peřej za peřejí, byly to skoky, slidy, zatáčky, spousta nesjízdných míst, stromy, vodácky krásná řeka v soutěsce, ze které se nedá lehce vyjít. Je samozřejmě plná exotické, rostlinné říše Afriky.

Máte za sebou jedinečnou zkušenost s neznámým terénem, doporučili byste Keňu i ostatním vodákům?

Eva: Keňa je na africké poměry relativně civilizovaná a ekonomicky stabilní země. Lidé jsou obecně velmi milí a vstřícní. Přesto, že jsme měli nějaké konflikty, tak bych řekla, že hlavně v horách existuje spousta míst, kam nevkročil běloch. Takže pro objevování je tam nesmírné množství řek, ale i hor a dalších věcí.

Pavel: Zjistili jsme, které řeky sjet nejdou, což je důležité pro další výpravy, aby nešly špatným směrem a neztrácely zbytečně čas.

Kam byste tuto výpravu zařadili va vašich vodáckých zkušenostech?

Eva: Objevovat nové řeky, být na místě, kde před vámi byla pravděpodobně jen divoká zvěř, sjíždět a prozkoumávat řeky, to byl určitě jeden z největších zážitků v životě.  

Eva Chobolová a Pavel Srbecký

Studentka a bankéř, oba vášniví vodáci. Znají se dlouhá léta z brněnských vodáckých oddílů. Poslední rok se jejich vztah z přátelského přeměnil na partnerský. Do vodáckých map na své výpravě zanesli řeky Nithi, Middle Mutonga a Upper Mutonga. Původně přitom chtěli vyrazit na jiný kontinent, cílem bylo Thajsko. Situaci ale změnily povodně v zemi. Keňa se ukázala náhradou více než rovnocenou.

  • Eva Chobolová autor: Eva Chobolová, Pavel Srbecký, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3265/326433.png
  • Evropská výprava byla pro místní atrakcí autor: Eva Chobolová, Pavel Srbecký, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3265/326431.png
  • Pavel Srbecký sjíždí jeden z vodopádů autor: Eva Chobolová, Pavel Srbecký, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3265/326434.png
  • Vodáci si užili i zvířat, za kterými jezdí do Keni příznivci safari autor: Eva Chobolová, Pavel Srbecký, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3265/326432.png