Zvířata v ZOO mrazivé počasí snášejí různě, některá si mráz užívají

Ostrava - Zatímco většině lidí současné mrazivé počasí ztěžuje život, některá zvířata v ostravské zoologické zahradě si teploty hluboko pod nulou doslova užívají. Tygři, jeleni a pandy červené venku dokonce nocují. Naopak slonům, hrochům nebo opicím může mráz ublížit.

Třináct stupňů pod nulou. Tygří sourozenci dovádějí ve svém venkovním výběhu, jejich maminka klidně přihlíží. Mráz jim nevadí, ze své domoviny – Sibiře – jsou na něj totiž zvyklí. „V té jejich domovině vládnou i podstatně nižší mrazy, takže opravdu ta zima naše jim nedělá problémy,“ potvrdila mluvčí ZOO Ostrava Šárka Kalousková. Zimu dobře snášejí také jeleni wapiti, pandy červené, sovy nebo supi. „Pro tyto druhy je možná ta zima lepší než například třicetistupňová vedra,“ říká Kalousková. Naopak sloní rodinka s malou samičkou Rashmi nebyla už více než týden venku. Slonu indickému by totiž mohly teploty nižší než deset stupňů pod nulou ublížit. „Nejvíc je může ohrozit namrznutí citlivých částí těla, což jsou hlavně oční víčka a ušní boltce. Dalším nebezpečím je běžné nachlazení, které se může rozvinout v komplikovanější onemocnění,“ uvedl ošetřovatel Dan Zvolánek.

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)

Ošetřovatelé chtějí slonům zachovat pestrou stravu, jejíž součástí jsou menší větve stromů. Teď jim je ale musí rozmrazovat. Pouze ve vnitřních prostorách v příjemných dvaceti pěti stupních teď zůstávají také hroši nebo opice. Topení tak v zoologické zahradě v mrazivých dnech jede na plné obrátky. „V současné době neumíme vyčíslit to, co zoologická zahrada protopí, nicméně určitě nám ulehčilo to, že v minulém roce se podařilo celý areál plynofikovat a některé pavilony a budovy zateplit,“ řekla Šárka Kalousková. Ostravskou zoologickou zahradu v lednu navštívilo pět tisíc lidí, to je několikrát méně než v letních měsících. ZOO tak až do konce března upravilo vstupné, je o dvacet korun levnější než obvykle.