Tajemník upozornil na korupci v Žamberku, dostal podivnou výpověď

Žamberk – Před rokem jsme informovali o žamberské pěší zóně. Byl to totiž klasický tunel. Ve hře byla zakázka na revitalizaci města za 20 milionů korun. Deset uchazečů ve výběrovém řízení neuspělo – včetně firmy, která byla nejlevnější. Vyhrála společnost Testa, která paradoxně přišla s nabídkou nejdražší. Ta si potom na práce najala právě tu nejlevnější a „za nic“ tak přišla k skoro devíti milionům z peněz města, které si obě firmy posléze rozdělily. Kauza už má první oběť – zaplatil za ni tajemník úřadu, který odhalil problematické smlouvy. Starosta města mu dal výpověď a nechal zapečetit kancelář. Jak se událost vyvíjí, odjeli do Žamberka zjistit Reportéři ČT.

Na první pohled jde o banální věc. Tajemník městského úřadu v Žamberku Ivan Prchal dostal výpověď. V malebném východočeském městě to ale v poslední době vře. Podle některých obyvatel je to prostě pomsta. Místní tajemník pomohl rozkrýt několik kauz, při kterých město přišlo o miliony korun. Na začátku ledna ale o práci přišel. Na popud starosty Dytrta mu navíc policie zapečetila kancelář. Důvod ovšem starosta nesdělil. „Jsou to pracovně právní vztahy, které na veřejnost nepatří,“ řekl.

Žamberská pěší zóna se do vysílání České televize dostala hned dvakrát. Popsali jsme tu ukázkový tunel na evropské dotace. „Jde o typickou ukázku manipulace s veřejnou zakázkou,“ potvrdil Martin Holík z Transparency International. Co se tedy vlastně stalo? Vítězem výběrového řízení měla být firma Agile. Ta nabídla, že zónu postaví za 12,8 milionu korun. Vyhrála ale naopak nejdražší firma Testa. Zónu postavila za 21,6 milionu. „Byl bych rád, kdybychom to dokázali skutečně postavit za levnější peníze, ale na základě výběrového řízení to vyhrála firma, která splnila ty zadávací podmínky lépe nežli jiná,“ vysvětlil starosta Dytrt.

Tajemník Ivan Prchal
Zdroj: ČT24

Reportéři ČT ale objevili smlouvy, podle kterých ve skutečnosti zónu postavila firma Agile, tedy ta s nejnižší nabídkou. Zakázku pochopitelně nedostala od města, ale od dřívějšího konkurenta – firmy Testa. Testa za to zaplatila 14,6 milionu. Jak tedy firmy vydělaly? Agile získala navíc milion sedm set tisíc korun. Testa měla bez jakékoli práce zisk sedm milionů korun. 

Zde ale aféra nekončí. ČT se podařilo získat další dokumenty. Předsedou výběrové komise byl tehdejší místostarosta Ryan Strnad. Podle smlouvy, kterou reportéři získali, mu vítězná firma Testa vyplácela měsíčně čtyřicet tisíc korun za ekonomické poradenství.

Tajemník úřadu ze Žamberka dostal výpověď od starosty (zdroj: ČT24)

Celou kauzu prošetřuje policie. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže již udělil městu pokutu 250 tisíc korun. Kvůli porušení zákona tak nejspíš město nedostane slíbenou dotaci od Evropské unie a dvacet milionů zaplatí ze svého rozpočtu. Vše se ale podařilo rozkrýt právě díky tomu, že žamberský tajemník ochotně zveřejnil smlouvy a dokumenty k výběrovému řízení.

Tajemník Ivan Prchal: Dávají jasně najevo, že nejde o to, kdo tu hrůzu rozpoutal, že jde hlavně o peníze, které teď město bude muset zaplatit. Je mi to líto. Nic jsem nerozpoutal, jen aktivně pomáhal v rozkrývání. Jsem přesvědčen, že jsem udělal správně a věřím, že svou práci dostanu zpět.

Vedení města  začalo mít konflikty s tajemníkem zhruba před třemi lety. V roce 2009 mu starosta odebral část osobního ohodnocení. V roce 2011 přišlo na řadu další snížení platu, které už bylo pro Prchala likvidační. Začal se se starostou soudit, u soudu prvního stupně zatím vyhrál. Zároveň se chce soudit i o platnost výpovědi. Podle jeho názoru může být tajemník odvolán pouze se souhlasem ředitele krajského úřadu. Stejný názor má krajský úřad a dokonce i ministerstvo vnitra. Starosta přitom ředitele krajského úřadu o výpověď tajemníkovi nepožádal. Podivný byl i způsob výpovědi. Asistovala při ní totiž policie, která ihned kancelář zapečetila. Starosta ji povolal, jelikož prý tajemník „může být ozbrojen“. Důvody pro své tvrzení už ovšem nedodal.

Zapečetěná kancelář
Zdroj: ČT24