Pacienti boskovické nemocnice si sestru zavolají pomocí náramku

Boskovice - Přivolat si na pomoc lékaře či zdravotní sestru je teď v boskovické nemocnici jednodušší. Stačí, když pacient zmáčkne tlačítko na náramku, který dostal při příjmu. Sestřička okamžitě ví, zda se pacient nachází na lůžku, na chodbě nebo třeba na toaletě. V situacích, kdy jde o život, je tak tento systém k nezaplacení.

Díky novému čipovému systému už pacienti v boskovické nemocnici nemusí v bolestech šmátrat po tlačítku, aby si přivolali pomoc, a doufat, že si sestra neodběhla a uvidí tak jejich volání. Náramek nosí po celou dobu hospitalizace.

Pacienti si nový systém pochvalují, vidí v něm velké zjednodušení. „Mám bolesti zad a takto jen zmáčknu tlačítko na náramku, nemusím se nikam pro ten knoflík natahovat,“ uvedl jeden z pacientů interního oddělení.

  • Starý signalizační systém v nemocnici zdroj: ČT Brno
  • Starý signalizační systém v nemocnici zdroj: ČT Brno

Systém zároveň umožňuje i rychlejší reakci. Přijímač totiž připomíná mobilní telefon a sestra jej může nosit neustále u sebe, ať už se nachází kdekoliv. „Nemusí neustále odbíhat na sesternu, aby si zkontrolovala, zda ji někdo náhodou nevolá. Díky tomu může okamžitě reagovat na impulz ze strany pacienta,“ vysvětlil velkou výhodu čipového systému primář interního oddělení Luděk Pluháček.

Jednatel nemocnice Rostilav Verner o zavádění čipového systému (zdroj: ČT24)

Zároveň se sestře na přijímači ukáže také informace o místě výskytu pacienta. „Když se pacientovi stane nějaká událost například na toaletě, tak sestřička hned vidí, že pacient není na lůžku, a ví, kam ho jít hledat,“ uvedl jednatel Nemocnice Boskovice Rostislav Verner. Čipový náramek dokáže zamezit i tomu, aby se pacienti svévolně nepotulovali po celém areálu nemocnice.

V Boskovicích nový systém funguje zatím jen na interním oddělení, už během tohoto roku ale plánuje vedení nemocnice rozšíření náramků i na další pracoviště.