Moravskoslezský a Olomoucký kraj navštívilo vloni víc turistů

Ostrava - Skoro o padesát tisíc víc turistů navštívilo loni Moravskoslezský a Olomoucký kraj. A to i přesto, že počasí loni letní ani zimní turistice příliš nepřálo. Přesto si někteří podnikatelé v turistickém ruchu hlavně v Moravskoslezském kraji myslí, že je by se do regionu dalo přilákat ještě více návštěvníků.

Víc Čechů, ale i cizinců přijelo loni do Moravskoslezského kraje. Jenomže důvod k radosti to podle provozovatelů hotelů a turistických atrakcí není. Cizince se tu totiž nedaří přilákat k dlouhodobějším pobytům. V průměru tu loni strávili jen dva a půl dne. „Potřebujeme samozřejmě pracovat na kvalitní infrastruktuře, aby tady měli důvod přijet rodiny s dětmi, sportovní kluby a opravdu tady strávili alespoň tři dny,“ říká prezident Moravskoslezského klastru cestovního ruchu Jiří Juhász. Kraj ale tvrdí, že dělá, co může. Podnikatele v cestovním ruchu se snaží podpořit dotacemi na propagaci i do budování infrastruktury. A další problém – špatné letecké spojení do kraje. Co naplat, že se na Čeladné koná turnaj prestižní golfové evropské tour a příznivci zeleného sportu mají k dispozici sedm kvalitních hřišť, když mají problém se do kraje dopravit. „Vidím určitou šanci s obnovením jednání, abychom udělali nějakou linku z Ukrajiny,“ navrhuje Jiří Juhász.

„Žádná letecká společnost nepřijde na nové letiště bez výrazných dotací a finančních prostředků,“ myslí si ale náměstek hejtmana MS kraje Jiří Vzientek. Do Moravskoslezského kraje přijížděli hlavně Slováci, Poláci a Němci. Cestu si sem našli ale i tři turisté z Malty a dvacet z Oceánie.

Reportáž Radka Wiglasze a Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Na rozdíl od Moravskoslezského kraje se v tom Olomouckém počet zahraničních turistů výrazně snížil a to téměř o dva a půl tisíce návštěvníků. Propad způsobil pravděpodobně nedostatek sněhu v závěru roku. Do Jeseníků tak nepřijeli lyžaři zejména z Polska a Slovenska. „Tím, že začala obleva, se kterou jsme nepočítali, tak někteří lidé i rušili pobyty,“ potvrdila pracovnice infocentra Jeseník Veronika Navrátilová. Celkem ale loni přijelo do regionu o 2,2 procenta lidí více, což znamená přes osm tisíc turistů. Podle statistik tu strávili i delší dobu. Návštěvnost se zvýšila hned u 20 ze 70 atrakcí Olomouckého kraje. Loni zavítalo nejvíce lidí na hrady Bouzov a Helfštýn. Už klasicky se těšilo velké oblibě i Výstaviště Flora a olomoucký Aquapark. Na špičce žebříčku pak stojí ZOO na Svatém Kopečku. Tento rok je navíc věnován poznávací turistice, proto odborníci na cestovní ruch očekávají, že zvyšující se návštěvnost bude setrvalým trendem.