Skiareály hlásí ideální podmínky. Lyžaře ale odrazuje mráz

Vsetín - Kopce plné kvalitního sněhu, přesto je návštěvnost českých sjezdovek výrazně podprůměrná. Lyžaře totiž odrazuje mráz, který Českou republiku sužuje už druhý týden. Provozovatelé lyžařských středisek na Valašsku si ale na nízkou návštěvnost zatím stěžovat nemohou. Vlekaři zdůrazňují, že ve vyšších polohách se přinejmenším uprostřed dne lidé extrémních mrazů nemusí obávat.

Beskydy i Javorníky se pyšní metrovou bílou pokrývkou. Uprostřed dne teploty zatím  neklesly pod snesitelných deset stupňů Celsia.

„Jezdí se tady skvěle. Sice mě trochu zebou ruce, ale jinak mi zima není,“ chválila si lyžovačku jedna z návštěvnic Skiareálu Kohůtka v Javorníkách.
„Sníh je super, svítí sluníčko, to je úplně nejlepší,“ nešetřil chválou další lyžař.

Podle provozovatele javornického skiareálu Josefa Kocurka je důležité, že není větrno. „Mrazy byly větší, než jsme zvyklí. Naštěstí u nás není vítr, ten mrazy ještě znásobuje. Neměl by foukat ani o víkendu, takže myslím, že to bude ideální,“ je optimistický Kocurek.

Provozovatel Skiareálu Kohútka Josef Kocurka o lyžovačce (zdroj: ČT24)

Školáci na horách tráví jarní prázdniny

Valašské sjezdovky dnes plnili hlavně školáci z jižní Moravy, kteří si užívají jarní prázdniny. „Na víkend jsou u nás hlášené teploty pod dvacet stupňů. Snad to lidi neodradí. Doufáme, že si k nám přijdou zalyžovat alespoň na nějakou tu hodinku,“ doufá provozovatel Skiareálu Kyčerka v Beskydech Otto Kořistka.

Například na Trojáku v Hostýnských vrších však musela tento týden jedna škola kvůli nepříznivým podmínkám předčasně ukončit lyžařský kurz. Právě tam má o tomto vypuknout běžkařský závod Hostýnský Yetty a provozovatelé očekávají asi stovku účastníků.

Teploty by podle meteorologů měly o víkendu ještě klesnout. Noc ze soboty na neděli má být dokonce nejmrazivější v této zimě. V mrazech by návštěvníci hor měli myslet především na dobré oblečení a neměli by zapomínat ani na dostatečný přísun horkých nealkoholických nápojů.