Secret Wars dorazily do Ostravy

Na Černé louce tekla barva. Ostravu dobyl fenomén celosvětového uměleckého projektu Secret Wars neboli souboje ilustrátorů. Odstartovalo zde první republikové čtvrtfinále. Proti sobě se postavili dva úspěšní ilustrátoři – Vojtěch Velický a Vladimír Chalupa.

Bitevním polem je bílé plátno, zbraní černá barva, štětec nebo fix. Talent proti talentu. Muž proti muži. Z devadesátiminutového souboje vzejde vítězně ten originálnější a vtipnější.

„Je to mnohem těžší, než malovat doma, kde má člověk neomezeně času a své prostředí. Jiné je také malovat na hodně velkou plochu, a to jenom černou barvou a ještě k tomu před zraky diváků,“ vysvětluje organizátor ostravské čtvrtfinále Viktor Rosický.

Na plátně dva krát dva metry postupně vzniká komiks, karikatura nebo cartoon. Vše se rodí doslova v přímém přenosu, neexistují žádné skici ani předlohy.

O vítězi rozhoduje nejen porota, ale i publikum svými hlasivkami.

Reportáž Alexandry Přečkové a Evy Klucho (zdroj: ČT24)

„Trochu jsem se bál, že to bude na mne složité, ale pak už nebylo cesty zpět,“ říká ilustrátor Vladimír Chalupa, který nekonce ve čtvrtfinále soutěže zvítězil.

Také Vojtěch Velický byl z projektu zprvu rozpačitý. „Ze začátku jsem z toho byl hodně nervózní, nevěděl jsem, co budu vůbec dělat,“ říká ilustrátor.

Výtvarná show odstartovala před sedmi lety v Londýně. Do Česka se dostala loni na jaře. Ta nejlepší díla, která u nás v rámci Secret Wars zatím vznikla, jsou až do středy k vidění v multižánrovém centru Cooltour na Černé louce.

Do soutěže se přihlásilo asi 160 lidí, ze kterých organizátoři vybrali šestnáct. „Posledních šest měsíců bojovali proti sobě. Ten, který vyhrál, postupoval dál,“ vysvětluje Rosický.

Souboje ilustrátorů vyvrcholí v květnu v Praze. Vítěz bude reprezentovat Českou republiku na evropském finále v Londýně.