Nedaleko mohyly Míru může vyrůst skládka zeminy

Sokolnice - V Sokolnicích na Brněnsku se vedou spory o vybudování nové skládky zeminy. Hlínou by měla být zavezena proláklina nedaleko obce, kam je však vidět od mohyly Míru – památky na slavnou slavkovskou bitvu a častého cíle turistů. Obyvatelé Sokolnic se navíc obávají množství nákladních aut, která začnou jezdit pod jejich okny a zanášet obecní silnice blátem. Dnes se poprvé mohli na veřejném projednávání záměru skládky setkat s investorem.

Se záměrem vytvořit skládku přišla společnost Čegan Forest, která pozemek vlastní. V následujících dvaceti letech by pole měla zaplnit výkopová zemina ze staveb. S vedením obce už firma o svém záměru jedná přes rok. Sokolnicím je za povolení ochotná vyplácet příspěvky. Postupně by si tak obec přišla až na 20 milionů korun. Částka je lákavá, velká část obyvatel v tom má ale jasno – vybudování skládky poznamená jejich život.

„Bydlím na hlavní silnici, takže auta a náklaďáky by nám jezdily přímo pod okny. Toho se bojím nejvíc. Už teď je tu dost velký provoz a tolik aut navíc na hlavní silnici, to by pro nás bylo neúnosné,“ myslí si jedna z obyvatelek.

Dnešního setkání s investorem se zúčastnila asi stovka obyvatel obce, zejména těch, kteří mají domy v okolí silnice, kudy by měla projíždět auta se zeminou. Podle plánů by obcí denně projelo asi o čtrnáct nákladních aut více než dnes. „Určitý nárůst dopravy projekt bezesporu přinese, nevěřím ale tomu, že by někdo vůbec poznal, že se něco děje,“ je přesvědčený investor Slavoj Čegan. „Pokud bychom naplánovali nějakou větší akci, stejně bychom museli řešit vlastní dopravní obslužnost,“ dodal. Místní obyvatele ale zároveň ujistil, že by se jednalo výhradně o zeminu ze stavby, v žádném případě by podle něj nemělo jít o skládku nebezpečných odpadů.

Ani to ale místní obyvatele nepřesvědčilo. Obec má ale jen omezené možnosti, jak skládce zabránit. Pozemek totiž investorovi patří. Někteří Sokolničtí proto navrhují, aby došlo ke směně pozemků, což by investorovi umožnilo založit skládku zeminy na jiném místě.

Znehodnotí skládka okolí mohyly Míru?

Na stranu odpůrců se postavil také šéf projektu Austerlitz Miroslav Jandora. „Skládka by stála v zóně při hlavní příjezdové cestě k mohyle. Jako první se tak návštěvníkům otevře pohled na takovouto stavbu,“ uvedl Jandora. Podle něj už okolí hyzdí radar NATO, který byl rovněž vybudován i přes protesty veřejnosti.