Šumné architektonické stopy ve Slovinsku

Ostrava - Český divadelní režisér a autor dokumentárního cyklu České televize Šumná města Radovan Lipus představí ve čtvrtek v Antikvariátu a klubu Fiducia v Ostravě nové díly této série, které natočil ve Slovinsku. Bude přednášet o stavitelích, stavbách a městech, na které se zaměřil.

S architektem Davidem Vávrou a celým „šumným“ týmem natáčel v září 2011 ve slovinských městech Maribor, Lublaň, Cerklje, Kranj a Celje.

„Tématem večera budou zejména dvě neprávem opomíjené osobnosti architektů a stavitelů – Jana Vladimíra Hráského a Maxe Czeikeho,“ přibližuje téma přednášky Lipus, rodák z Třince, který roky žil a pracoval v Ostravě.

„Oba tito tvůrci zanechali v nevelké, ale překrásné zemi pod Triglavem řadu pozoruhodných a dodnes funkčních staveb,“ dodává režisér. Ve čtyřech dílech dokumentárního cyklu ze Slovinska se věnuje i stavbám dalších architektů – Pavla Janáka, Karla Řepy, Františka Krásného nebo Stanko Bloudka.

Také Hráský a Czeike měli blízký vztah k Česku. Hráský, narozený v roce 1857 v Haliči, zemřel roku 1939 v Praze. Czeike se narodil roku 1879 v Novém Jičíně, zemřel v Mariboru.

Lipus začal cyklus Šumná města v roce 1995, a to Ostravou. V Česku vytvořili s Vávrou šestašedesát dílů. Navazující Šumné stopy sledují příběhy a práci českých architektů v cizině. Slovinsko je jedna ze zemí, kterou navštívili.