V Ostravě se debatovalo o ovzduší

Ostrava - Chceme vidět výsledky vaší práce a zlepšení. Obyvatelům moravskoslezského kraje dochází trpělivost se znečištěným ovzduším. Při veřejné debatě o jeho kvalitě to dali najevo zástupcům města, kraje i ministerstva životního prostředí. Podle těch se v nejbližších letech na Ostravsku lépe dýchat nebude.

Máme nemocné děti, je tady málo zeleně a chceme konečně čistější vzduch. Argumenty, které při debatě o kvalitě ovzduší zaznívaly v Ostravě nejčastěji. Podle odborníků je zlepšení životního prostředí v nedohlednu. „Ta problematika znečištěného ovzduší na Ostravsku je velice složitá a z krátkodobého časového horizontu téměř neřešitelná,“ potvrdil Radomír Štěrba z České inspekce životního prostředí. Se zástupci Moravskoslezského kraje, města a ministerstva životního prostředí  přišlo do ostravského klubu Fiducia debatovat přibližně 200 lidí. Dozvěděli se, že za znečištěné ovzduší může mimo jiné poloha Ostravské pánve, která je sevřená pohořím Jeseníků a Beskyd a taky vysoká koncentrace průmyslu. „V okruhu asi třiceti až čtyřiceti kilometrů se vyrábí sto procent veškerého koksu celé ČR, sto procent surového železa a sto procent vysokopecního aglomerátu, to nikde v celé republice nemáte,“ uvedl Radomír Štěrba.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

„Krajský úřad by měl velkým průmyslovým podnikům prověřit integrovaná povolení, zda zde nejsou ještě rezervy,“ myslí si Veronika Krčmářová ze sdružení Arnika. Podle zástupců kraje už limity pro podniky přísnější být nemohou. „Některé limity jsou už teď přísnější než jinde v Evropě,“ tvrdí vedoucí Odboru životního prostředí MS kraje Tomáš Kotyza. Letošní zima se v  Moravskoslezském kraji nese opět ve znamení smogu. Limity polétavého prachu v ovzduší byly na některých místech překročeny i patnáctkrát. Mírně zlepšit by se situace měla ve středu.