Pod Jeseníkem unikají stovky kubíků vody z prasklého potrubí

Olomouc - Pod Jeseníkem uniká voda, jde o stovky kubíků. Vlivem mrazů prasklo na několika místech potrubí. Havárie zaměstnává všechny místní vodohospodáře. Zatím se jim podařilo odhalit třetinu poruch. Zbytek stále hledají. Práci jim ztěžuje zmrzlá půda a velké množství sněhu. Lidé musí počítat s tím, že během oprav budou načas bez vody.

Úpravna vody hlásí nadměrnou spotřebu. Pro vodohospodáře je to signál, že se někde ztrácí. Pod Jeseníkem leží asi30 kilometrůvodovodních trubek. Technici teď kontrolují metr po metru a poslouchají uzávěry. Je to mravenčí práce. „Ztěžuje to sníh, máme problémy hledat ty poklopy, jde to těžko a pomalu,“ potvrdil technik Jesenické vodohospodářské společnosti Jan Pleva. Technici musí každou větev řadu zastavit a zjistit, jestli jí  neprotéká voda. V odhalování poruch jim pomáhá půdní mikrofon a speciální elektronický přístroj. Zamrzlé potrubí hledají vodohospodáři už celý týden. Zatím se jim podařilo odhalit tři poruchy. Stále ale do země uniká 400 kubíků vody denně. Všechny tři nalezené závady vodohospodáři okamžitě odstranili. Po dobu nutných oprav se ale bez vody musela obejít asi pětistovka lidí. Například i pacienti zdejších lázní.

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)

„V případě kritické situace omezíme vodoléčebné procedury, protože si nemůžeme dovolit omezit praní prádla nebo přípravu jídel,“ uvedl lázeňský technik Jiří Uher. Vodohospodáři ale počítají s mnohem horším scénářem. S oteplením podle nich poruch ještě přibude. Současné havárie platí Vodovody a kanalizace Jesenicka ze svých rezerv. Zdražení vodného a stočeného se prý lidé obávat nemusejí.