Ostravští zastupitelé kritizují návrh zákona o ochraně ovzduší

Ostrava - Ostravští zastupitelé chtějí, aby stát zachoval poplatky za znečišťování ovzduší. Lobovat chtějí v obou komorách parlamentu. Mohou zřejmě počítat s podporou senátorů. Ti se dnes na tom totiž shodli na zasedání výboru pro životní prostředí. To, že by firmy přestaly v budoucnu za znečišťování ovzduší platit, schválili minulý týden poslanci.

Ostravští zastupitelé kritizovali postup svých stranických kolegů, kteří v poslanecké sněmovně zvedli ruku pro novelu zákona o ochraně ovzduší. Díky ní by totiž firmy za vypouštění některých škodlivin do ovzduší přestaly za čtyři roky platit a za deset let by byly od poplatků osvobozeny úplně. Teď velké firmy odvádí státu za každou tunu škodlivin zhruba tři tisíce korun. „Jsem přesvědčený o tom, že tento návrh byl neuvážený,“ říká náměstek primátora Ostravy Dalibor Madej /ODS/.

„Myslím, že to byla chyba. Tento zákon jde úplně proti tomu, aby průmysl měl zájem volit technologie přátelské k životnímu prostředí,“ přidává se i primátor Ostravy Petr Kajnar /ČSSD/.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Osud návrhu zákona o ochraně ovzduší teď mají v rukou senátoři. O tom, jak budou postupovat, dnes v Praze jednal jejich výbor pro životní prostředí. „Já jsem to otevřel a jednoznačně jsme se napříč politickým spektrem shodli, že se pokusíme ten zákon opravit a vrátit ho poslanecké sněmovně, aby poplatky zůstaly,“ uvedl předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha. Zachovat poplatky je důležité také podle lékaře z Akademie věd Radima  Šráma, který se v Moravskoslezském kraji dlouhodobě zabýval vlivem znečištěného ovzduší na zdraví obyvatel. Poplatky podle jeho názoru motivují firmy, aby investovaly do lepších technologií. „Pokud ten tlak nebude, tak nebudou mít důvod investovat, aby modernizovali,“ myslí si. Návrh zákona o ochraně ovzduší musejí senátoři teprve zařadit do svého programu. Nejdříve by o něm mohli jednat na březnové schůzi.