Popularizátor vědy Dick Wife je v Ostravě

Ostrava - Uznávaný popularizátor vědy pro děti Dick Wife  je v Ostravě. Přijel tady odstartovat systém projektů, které mají pomoct popularizovat vědu a techniku. Projekt  představili akademici VŠB.

Jak pochopit vědu a jak jí rozumět. Holandský vědec Dick Wife radí – nejlepším způsobem, jak vypěstovat u žáků zájem o vědecké a technické obory, je dát jim možnost, aby se sami stali vynálezci. Hlavní roli tak má dětská fantazie a vynalézavost. „Je to šance pro ty děti mít nápad, ale také ho rozvinout a dovést ho do konečné podoby. Ty nápady jsou velmi krásné. Ty věci, které my už nevidíme, děti pořád vidí,“ myslí si ředitel nadace Kids and science Dick Wife. Základním cílem projektu má být dosáhnutí změny postojů u žáků a rodičů k technickým a přírodovědným oborům. Wifeův projekt, který má pomoct rozvíjet dětskou tvořivost, už v České republice vyzkoušely školy v Královéhradeckém kraji.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

„Vznikají tam úplně jiné, nové aktivity, které se běžně na škole neučí. Musí přednést své nápady, ukázat, co umějí i pracovně, nakreslit plakát, obhájí práci slovně,“ říká Pavel Norman z Asociace rozvoje invencí a duševního vlastnictví. Vědu je podle akademiků potřeba laicky představit nejen dětem, ale i veřejnosti. Do roku 2014 vyroste v Dolní oblasti Vítkovic jedno z nejmodernějších Science center v Evropě. Bude sloužit jako vědecko-technické vzdělávací centrum pro celý MS kraj. „Myšlenka toho Světa techniky je ta, že národní kulturní památka reprezentuje minulost - ten výrobní areál Vítkovic. Svět techniky jako takový bude prezentovat i současnost a hlavně budoucnost, jaká je budoucnost vědy a techniky v našem životě,“ tvrdí vedoucí týmu Svět techniky Lenka Mynářová. Do škol v Moravskoslezském kraji se populárně naučný projekt Dicka Wifea dostane ještě v tomto roce. Poprvé ho budou moct vyzkoušet na Základní škole v Karviné už v březnu.