Planeta Země 2012: Apokalypsis - Odhalení

Čeho ve skutečnosti bude Konec a čeho Začátek? Jsme připraveni se postavit všudypřítomnému pokrytectví? Jsme ochotni si vybrat? To je téma dnešního speciálu Planeta Země 2012 na ČT24. A koho vlastně uvidíte dnes večer od 20:00 v celovečerní interaktivní debatě o globálním vývoji? Diskusi moderují Václav Moravec a Pavlína Kvapilová a skrze sociální sítě budou aktéry vysílání i diváci. Tým Nových médií chystá jedno ze zatím největších zapojení v historii ČT24, reakce publika bude v reálném čase analyzovat a ukazovat je divákům.

Prvními hosty na téma duchovní rozpoložení roku 2012 a dědictví starých civilizací budou autor Encyklopedie šamanismu Mnislav Zelený Atapana a z Bratislavy Marina Čarnogurská, znalkyně čínské filozofie. Nakolik jsou naše problémy stejné jako ty, které sužovaly staré Egypťany či Římany? Nad tím se zamyslí profesor Miroslav Bárta, přední český egyptolog a expert na komplexní medicínu Dr. Jan Hnízdil. 

Planetě Zemi 2012 poskytl exkluzivní rozhovor i americký miliardář George Soros: „Lidé jsou unavení a kritičtí k EU a jejím selháním. A kvůli tomu se lídři, kteří naopak dříve prosazovali další integraci, snaží pouze udržet status quo. A status quo je ze své povahy nedokonalý a potřebuje změnu. Ovšem lídři teď odmítají změny, přestože to dříve byli oni, kdo je prosazoval. Proto nemají žádnou vizi, která je potřeba ke zlepšení situace.“

Zda je kapitalismus v krizi a co pro lidi znamenají peníze, nad tím se zamyslí buddhista Libor Malý, který prodal za 900 milionů svou firmu a nyní vymýšlí aplikaci pro život v postkapitalistickém systému bez peněz. Kromě něj uslyšíte i názory poradce expremiéra Miloše Zemana Miroslava Šloufa, bývalého dopisovatele The Economist, či Mariana Tupyho z Cato Institute, který přidá svůj názor z Washingtonu. Blok doplní Františka Hana Garlíková, devadesátiletá dáma, která kdysi pracovala u Bati a po sedmdesátce začala podnikat s výrobou panenek.

Revolta mladých je reakcí na dnešní politickou situaci. O tom, zda mladí mají plán a zda bude společnost schopna se změnit, budou debatovat kanadsko-slovenský investigativní novinář Tom Nicholson, sociolog Fedor Gál a španělský pedagog podporující hnutí M15 Daniel Vazquez. 

Dalším zásadním tématem dneška je spravedlnost. Na otázky, jestli společnost dokáže potrestat viníky všeho, co v posledních letech vyšlo na povrch, a jestli právo je nástrojem spravedlnosti, nebo jen užitečným pomocníkem mocných, se budou snažit odpovědět kardinál Miloslav Vlk, advokát Tomáš Sokol a soudkyně Eliška Wagnerová. 

Posledním tématem jsou paralelní vztahy jako další forma obecné přetvářky a dopady ekonomické krize na naše soukromí. Seznámíte se s názory Veroniky Žilkové a Agáty Hanychové. Speciál pak uzavřou Iva Skoch, dopisovatelka Newsweek a Global Post, a Jan Hnízdil.

Komentář Pavlíny Kvapilové (zdroj: ČT24)

Jak se zapojit do diskuze? 

FACEBOOK: Během živého vysílání (a samozřejmě i před ním) můžete diskutovat o tom, jak se vám líbí pořad Planeta Země 2012, na Facebooku ČT24. Zde bude umístěna také záložka s živým vysíláním speciálu. Náladu diváků bude neustále sledovat graf v levé dolní části obrazovky. Na Facebooku najdete Planetu Zemi 2012 jako událost, kam rovněž můžete psát své názory.

TWITTER: Na Twitteru s námi komunikujte pomocí tzv. hashtagu #pz12.

Během vysílání budeme všechny vaše komentáře na sociálních sítích shromažďovat a pravidelně vám ukážeme formou tzv. word cloudu, o čem diskutujete nejvíce.

Jak to vidíte vy? V průběhu pořadu navrhujte na stránce ČT24 řešení problémů, o kterých se bude mluvit.