Lidé z Kuniček jsou už pátý den bez vody

Kuničky (Blanensko) - Už pět dní je 270 obyvatel obce Kuničky na Blanensku bez tekoucí vody. V pondělí zřejmě kvůli oblevě prasklo ve vesnici vodovodní potrubí a lidé zůstali odkázaní na své studny a na dodávky pitné vody v cisterně. Většinu obyvatel tak teď na ulici potkáte s kyblíkem nebo kanystrem na vodu.

Být bez vody je horší než bez elektřiny, shodují se obyvatelé Kuniček. Ví o čem mluví, bez vody jsou už od pondělí. „Koupeme se u rodičů, různě po příbuzných. Vodu si odevšad vozíme v kanystrech. Máme doma slepice, králíky a ti musí něco pít. Dokonce jsme i rozpouštěli sníh na sporáku, abychom jim měli co dát,“ popsala Dana Nedomová. Rodina sice studnu má, ale zamrzla jim.

Pro ty, kterým studna neslouží nebo ji nemají, nachystala obec pitnou vodu do cisterny místní hasičské stanice. „Dobrovolní hasiči se v hasičce střídají, protože nemůžeme cisternu nechat venku. Voda by nám zamrzla,“ řekl starosta Kuniček Petr Dedecius (nez.). 

Obyvatelé Kuniček jsou už pátý den bez vody (zdroj: ČT24)

„My sice ve studně pitnou vodu nemáme, ale převařujeme si ji a používáme. Riskujeme, ale co máme dělat jiného. Tady v obchodě už žádnou vodu nemají, lidi sice brblali, ale prodavačka nemohla čekat, že praskne vodovod,“ vysvětlila Ludmila Štolpová. 

„Před den trošičku vody na kávu a na čaj nachytáme a jinak si vystačíme s užitkovou vodou ze studny. Naštěstí jí máme dostatek, takže se k nám může přijít vykoupat i dcera s rodinou,“ dodal její manžel.

„Kvůli hygieně jsme už museli přestat krájet salámy. Být bez vody je pro nás hodně nepraktické, protože když sáhneme na salámy a pak jdeme do pokladny, tak to si potřebujeme umýt ruce,“ vysvětlila prodavačka Marie Žáčková.

Jedno místo, kde vodovod praskl, už opraváři našli

Opraváři z vodáren už jednu závadu našli, patrně je jich ale víc. „V horní části obce už se vodovod podařilo zprovoznit, od čtvrtečního večera tam už lidé vodu mají. Dole se stále hledá prasklé místo,“ dodal starosta. 

Kdy další poškozená místa najdou, může být otázku hodin, ale také dnů. Pracovníci vodáren musí zkontrolovat všechny hydranty v obci. Po prasklém vodovodu pátrají tak, že do hydrantu spustí trubku a poslouchají, zda uslyší zurčící vodu. Pak je jisté, že právě tam vodovod praskl. V některých hydrantech je ale voda zamrzlá, a tak do nich opraváři nemohou trubku vsunout.