Ostrava uvádí stěžejní operu Igora Stravinského

Ostrava – Po úspěchu Hindeminthova Cardillaca a Janáčkovy Věci Markopulos uvede Národní divadlo moravskoslezské další operní hit 20. století – Život prostopášníka od Igora Stravinského.

Zkoušky na premiéru, která bude 1. března, vrcholí. Diváci se mohou těšit na kvalitní pěvecké obsazení. Díky tomu je také ostravská opera s touto inscenací pozvaná na letošní Pražské jaro, kde ji zahraje 22. května v Národním divadle.

Život prostopášníka je jedna ze stěžejních oper Igora Stravinského. Vznikla v letech 1948 až 1951 v Americe. Pojednává o lehkovážném zahaleči Tomovi Rakewellovi, který sní o životě bez práce, což ho přivede do spárů vtěleného ďábla Nicka Shadowa. Zachránit se ho snaží jeho počestná snoubenka, ale marně. Děj vrcholí karetní hrou o Tomovu duši na hřbitově. Tom sice partii vyhraje, ale skončí v bláznici, kde brzy zemře.

Hlavní roli Toma Rakewella v Ostravě zazpívá a zahraje americký tenorista mexického původu Jorge Garza. V roli Nicka Shadowa hostuje uznávaný německý barytonista Ulf Paulsen.

Režisérem inscenace je ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil, hudební nastudování svěřil Jakubovi Klecknerovi. Scénu vytvořil Daniel Dvořák, kostýmy navrhla Marta Rozkopfová.

Igor Fjodorovič Stravinskij, který se narodil roku 1882 v Rusku, patřil k velmi významným umělcům 20. století. Ovlinil mnoho velkých skladatelů, mimo jiných Bohuslava Martinů, a dalších tvůrců. Těžistěm jeho tvorby jsou balety. Nejznámnější je Svěcení jara, Petruška, Pták Ohnivák.