„Pašeráckej vejkend“ v Rokytnici nad Jizerou

Jak se již stalo milou tradicí, Rokytnice nad Jizerou se začátkem masopustu vítá pašeráky, slavné to hrdiny hor a zlých časů, kdy se cikorka, sůl, cukr, plátno nebo alkohol pašovaly z jedné strany Krkonoš na druhou. Tentokrát se „Pašeráckej vejkend“ uskutečnil od pátku 24. do neděle 26. února.

V devět hodin přijel autobus s dětmi, prodejci a účinkujícími z Wojcieszowa. Děti odešly společně se svými učitelkami do rokytnické školy, kde se rozdělily do dvou skupin a připojily se k právě vzniklým dvěma skupinkám rokytnických dětí. Úkolem těchto patnáctičlenných družin bylo vytvořit společnou postavičku Krakonoše. A opravdu, během dopoledne a v jedné skupině i přes poledne Krakonošové vznikli a vznikali.

  • Krakonošové autor: Blanka Kučerová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3337/333651.jpg
  • Krakonošové ze 2. A autor: Blanka Kučerová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3337/333652.jpg
  • Krakonoš od dětí ze 4.A autor: Blanka Kučerová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3337/333649.jpg

Na malém plácku před radnicí začal Pašerácký jarmark po desáté hodině. Dnes už tradiční „jarmareček“ nabízel tradiční a regionální výrobky. K dostání byla bižuterie, kované šperky, batikovaná a ručně malovaná trička, dřevěné hračky, vařečky a dekorace, ponožky a rukavice z ovčí a lamí vlny, rakytníkové a brusinkové čaje, ale také likéry ze sousedních Jizerských hor. Z polského partnerského města přivezli pašeráci keramiku, med a krajky. Výborná byla sladká pochoutka trdelník v různých příchutích. Komu sladké nevonělo a raději byl pro kus masa nebo jelítka, přišel si na své u stánku s vepřovými dobrotami. Své místo na jarmarku měly také výrobky dětí ze speciální a praktické školy. Jejich stánek byl ozdobený škraboškami. A kdo měl chuť na něco „echt kerkonošskýcho“, pochutnal si na sejkorách (bramborových plackách), které pekli dobrovolní hasiči.

O doprovodný program se postaral Vrchlabský dixieland střídaný pěveckým sborem Wojciestowianky. Během dopoledne a odpoledne bylo k vidění také loutkové divadlo pro malé a velké v podání turnovského souboru ČMUKAŘI. Malé zpěvačky z jablonecké Základní umělecké školy, na které se letos nejen rokytnické obecenstvo těšilo, bohužel nepřijely, soutěžily v tancování.

Po obědě byla v prostorách zasedací místnosti rokytnické radnice slavnostně zahájena výstava postaviček Krakonošů. Zahájení bylo o to pestřejší, že jsme části dětí mohli předat odměny a upomínkové předměty za jejich krásné postavičky. Na výstavce, kterou návštěvníci města i jeho obyvatelé mohou navštívit každý den (pozn. dle provozu městského informačního centra), uvidí Krakonoše v životní (lidské) i miniaturní velikosti. Dále jsou zastoupeni Krakonošové slamění, solní, keramičtí, papíroví i kašírovaní, dřevění, ale také sklenění, pletení, šití či vyplétaní (tkaní). Nutno připomenout, že se dětem povedli na jedničku s hvězdičkou!

Během odpoledne zaznělo několik poudaček. Tři od ponikelského starosty Tomáše Hájka, který se tak lehce přiřadil k tradičním účastníkům masopustu. Ten, kdo vydržel na náměstí až do půl páté, byl přivítán spolu s pašeráky Krakonošem a starostou Petrem Matyášem. Po poudačce v podání právě pána hor se lyžníci v čele s Krakonošem vydali na Studenov, kde jim předal kopec plný sněhu k dovádění, sjíždění a skákání… zkrátka Pašeráckej vejkend 2012 začal!

Blanka Kučerová, Rokytnice nad Jizerou