Studénka šetří na pouličním osvětlení

Studénka - Statisíce korun chtějí ušetřit ve Studénce na veřejném osvětlení. Od počátku roku tam specializovaná firma vypnula asi desetinu z více než tisíce pouličních lamp. Části obyvatel se to nelíbí, obávají se kriminality a úrazů. Radnice ujišťuje, že pokud si budou lidé stěžovat na vypnutí konkrétní lampy, znovu ji zprovozní.

Náměstí ve Studénce, sedm hodin večer. Všechny lampy veřejného osvětlení svítí jen jedním světlem ze dvou. Radní kvůli výpadku daňových příjmů rozpočtu nařídili plošné škrty, šetří se tak i na pouličním osvětlení. Ve Studénce je dohromady 1100 lamp. Vedení města tvrdí, že na některých místech je veřejné osvětlení zbytečně předimenzované. „Za elektřinu do veřejného osvětlení tady ve městě ročně platíme asi 1,5 milionu. Ten náš záměr je zhruba jednu desetinu ušetřit,“ uvedl starosta Studénky Ladislav Honusek.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Lampy začala radnice vypínat v první polovině ledna. Zatím ve shodě s policií tvrdí, že je na spoře osvětlených ulicích bezpečno. „V souvislosti s omezením provozu osvětlení na určitých místech ve Studénce jsme nezaznamenali, že by docházelo ke zvýšeným případům kriminality,“ řekl mluvčí PČR Nový Jičín Zbyněk Tomšík. Žádná speciální opatření nechystají ani strážníci. Nemuseli ani upravovat kamerový systém. Kamery totiž snímají místa, kde žádné lampy vypnuty nebyly. Lidem se ale pološero na ulicích nelíbí. Město o výměně svítidel za moderní - úsporná zatím neuvažuje. Na počáteční investici nemá peníze. Nepříznivý je také výhled do dalších let. Pokud městu nenarostou daňové příjmy, budou si muset lidé na vypnuté lampy zvyknout.