Vrchní soud v Olomouci potvrdil tresty za pašování drog

Olomouc - S tresty 13 ačtvrt roku a 11 apůl roku odešli dnes od Vrchního soudu v Olomouci tři muži. Před třemi lety se Srb, Čech a Polák pokusili převézt deset kilogramů heroinu z Kosova do Norska. Vrchní soud tak zamítl jejich odvolání a tresty Krajského soudu v Brně jim potvrdil.

Tři muži – podle soudu dobře organizovaná skupina s přesně rozdělenými úkoly - ve vězení zůstávají. Mozkem gangu byl Ibrahim Hagjidauti - právě on měl před třemi lety zorganizovat vyzvednutí deseti kilogramů heroinu v Kosovu a následně celou cestu drogy do Norska. „Ty tresty lze označit za zákonné a přiměřené,“ vyjádřil se mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Petr Angyalossy.

20 balíčků ukrytých v nárazníku a dveřích osobního auta do Osla totiž nedorazilo. 3. července 2009 spadla klec. Kurýra chytili celníci při přejezdu hranice z Dánska do Švédska. V procesu pak jako hlavní svědek odkryl role ostatních členů gangu. „Jsou zde tři výpovědi proti jedné výpovědi mého klienta a to považuji za trvající rozpor, který zde nadále i po odvolacím řízení existuje,“ uvedl obhájce I.Hagjidauti Richard Novák.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Dva obžalovaní muži se po celou dobu procesu snažili soud přesvědčit, že s převozem heroinu do Norska neměli nic společného. Třetí z nich přiznal, že kurýra s drogou na cestě doprovázel. „Soud to nesprávně právně kvalifikoval, měl v jeho případě použít kvalifikaci mírnější a z toho důvodu uložit i nižší trest,“ myslí si obhájce F.Ondráčka Libor Hlaváč.

„Co se týče důkazní situace, tato zcela jednoznačně a spolehlivě dává možnost dovodit vinu obžalovaných tak, jak byla tato krajským soudem stanovena,“ oponuje mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Angyalossy.

Polák a Srb navíc mají s převozy drog v minulosti své zkušenosti. V roce 2004 pašovali 23 kilogramů heroinu do Itálie. Přesto chtějí proti verdiktu podat dovolání k nejvyššímu soudu.