Úředníci z radnice Ostrava-Jih a Bytostavu Poruba znovu před soudem

Ostrava - Přehráváním odposlechů a výslechem svědků pokračoval u Okresního soudu v Ostravě proces se dvěma úředníky radnice městského obvodu Ostrava - Jih a manažerem stavební firmy Bytostav Poruba. Podle žalobce zmanipulovali veřejnou zakázku a nezákonným způsobem zvýhodnili tuto firmu. Všichni tři obžalovaní jakékoliv pochybení odmítají.

Z trojice obžalovaných k soudu přišla jen dnes již bývalá právnička radnice Hana Kalusová. Vše začalo na konci roku 2009. Radnice vyhlásila zakázku na rekonstrukci za dvanáct milionů korun. Šlo o dům v Jubilejní kolonii. O deset měsíců později kvůli podezření z korupce zatkli policisté Hanu Kalusovou a náměstka Bytostavu Poruba Luďka Jahna. Měsíc byli ve vazbě. Později obvinili také úředníka z investičního odboru radnice Ostrava - Jih Vladimíra Sýkoru. Na podezřelé okolnosti zakázky upozornila policisty samotná radnice. I přesto se Hana Kalusová mohla vrátit do práce. O veřejných zakázkách už ale nerozhoduje. „Já už jsem to řekla několikrát. Je třeba ctít presumpci neviny. Já k tomu jen řeknu, že jsem nic nezákonného neudělala,“ tvrdí.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Před soudem se objevil také dnes už bývalý ředitel Bytostavu Poruba Ševčík. I on se dostal do hledáčku policistů, když odposlouchávali mobil jeho podřízeného náměstka Luďka Jahna. Další svědek kauzy - úředník Jiří Tichý - na radnici hodnotí nabídky investorů, kteří soutěží o veřejné zakázky a otevírá obálky s nabídkami. Bývalou právničku radnice Hanu Kalusovou podpořil. „Nezjistil jsem, že by Hana Kalusová pochybila a že by udělala nějaký trestný čin,“ uvedl. Soudce ještě čeká vyslechnout znalce a přehrát další odposlechy. Obžalovaní si během šesti týdnů telefonovali celkem 163 krát.