Za svoje byty před lety zaplatili, dodnes v nich nesmí bydlet

Brno – Brněnské soudy řeší kauzu podobnou nechvalně známému H-systému. Majitelům bytů  v lokalitě zvané Duhová pole hrozí, že za ně budou muset znovu zaplatit. Developer projektu i stavební firma skončili v konkurzu a navíc se přou o to, kdo je majitelem už postavených domů. Lidem, kteří si na zaplacení bytů před lety vzali hypotéky, proto hrozí, že o bydlení přijdou.

Sen o klidném bydlení na dobré adrese v brněnské čtvrti Řečkovice skončil pro Janu Vrzalovou probuzením do černé reality – domy jsou nezkolaudované a dvoumilionový byt, který splácí, jí nepatří. „Zaplatila jsem 95 procent kupní ceny bytu, ale bohužel nemám právo to tady obývat. Hypotéku ale dalších dvacet let splácet musím,“ popsala Vrzalová.

Jana Vrzalová o své situaci (zdroj: ČT24)

Podobně jako Jan Vrzalová dopadlo dalších 40 lidí. Firmě Residence Brno zaplatili milionové zálohy na byty, které měla postavit firma Mintom. Obě společnosti ale zkrachovaly a navíc firma Mintom tvrdí, že smlouva s developerem je neplatná a domy patří jí, protože je postavila. Spor mezi firmami musí rozhodnout soud. Do té doby insolvenční správkyně nemůže nemovitosti prodat a tím aspoň částečně umořit dluhy obou zkrachovalých firem.

Prodej domů možná v budoucnu uspokojí věřitele, ale určitě ne jejich současné uživatele. Hrozí, že si bydlení zaplatí znovu. „Vzhledem k tomu, v jakém je to stavu, a vzhledem k pohledávce ČSOB je pravděpodobnost uspokojení klientů je velice malá,“ vysvětlil další klient projektu Duhová pole Jan Navrátil.

Jan Navrátil se raději bytu zbavil (zdroj: ČT24)

Současná kauza Duhových polí přitom není prvním případem krachu developerského projektu v této lokalitě. V sousedních ulicích dopadli stejně klienti firmy STROMI. Projekt za 700 milionů zahájila firma STROMI v roce 1996, za celou dobu dostavěla pouze 30 bytů. Zoufalí klienti tak s notnou dávkou sarkasmu začali přezdívat lokalitě Dluhová pole.