Ostravský skelet asi hned tak nezmizí

Ostrava - Skelet, který už téměř čtvrt století hyzdí jedno z nejrušnějších míst v Ostravě, jen tak zřejmě nezmizí. Před třemi lety ho od města koupila soukromá společnost. Torzo na ulici 28. října chce proměnit v administrativní budovu. Do stavby se ale pustí, až sežene nájemce.

Jako horký brambor si torzo budovy přehazuje jeden majitel za druhým. A to už bezmála 25 let. Skelet je jako zakletý. Nápadů, jak ho využít, byla spousta. Všechny ale ztroskotaly. Denně kolem projíždějí tisíce lidí, a nepřehlédnou ho ani zahraniční delegace, které míří na krajský úřad. „Je to kaňka na tváři města Ostravy, ale bohužel dnes má skelet privátního vlastníka a není v silách samospráv s tím něco učinit,“ vyjádřil se náměstek hejtmana MS kraje Miroslav Novák. Město prodalo objekt v roce 2008 společnosti Red House Development. Zvítězila v soutěži 13 zájemců, zaplatila za něj 53 milionů korun. „To, že se od té doby se skeletem nic nestalo, nás samozřejmě mrzí,“ uvedl mluvčí Magistrátu města Ostravy Michal Bayer.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

„Stavět nezačneme dříve, než se nám nepodaří sehnat klíčového nájemce. Může to být ještě i letos,“ tvrdí Sylvie Pyszková ze společnosti Red House Development. Budova má po dostavbě mít devět podlaží, parkovací dům, atrium a reprezentativní vestibul. Železobetonovou kostru tu po sobě zanechali komunisté, kteří si už nestihli postavit svůj palác. Stavební povolení získali v roce1987 aje stále platné. Jediné, čemu teď skelet posloužil, je venkovní umění. Během druhého ročníku přehlídky Kukačka tu studenti Ostravské univerzity nainstalovali dvacet satelitů s názvem Hnízdo.