Oceňovaný německý spisovatel Jan Faktor bude mít čtení v Ostravě

Ostrava – Filmy, autorské čtení, worksopy a další program přinesou druhé česko-německé dny, které začnou 12. března v Ostravě. Iniciátorem festivalu je Centrum kultury a vzdělávání Moravská Ostrava, které německé kulturní dny připravuje společně s Katedrou germanistiky Ostravské univerzity a pražským Goethe Institutem.

„Festival zahájíme v klubu Atlantik vernisáží plakátů Klause Staecka, kterou se podařilo pro Ostravu získat právě díky spolupráci s Goethe Institutem,“ uvedl dramaturg Centra kultury a vzdělávání v Ostravě Vladimír Šmehlík.

Program filmového festivalu s názvem Ostrau der Kulturpunkt se zaměřuje na současnou německou kinematografii. „Ostravské Minikino uvede například novinku Andrease Veiela „Kdo, když ne my“ nebo povídkový film „Deutschland 09“ - třináct krátkých filmů o stavu národa,“ přiblížil program festivalu Šmehlík

Poprvé bude mít v Ostravě autorské čtení známý německý spisovatel českého původu Jan Faktor. Za svou knihu Schornstein byl nominovaný na cenu Lipského knižního veletrhu 2010 a Německou knižní cenu 2010. „Stal se tak vůbec prvním Čechem, který dosáhl v Německu jako spisovatel tak výrazného úspěchu,“ uvedl Šmehlík.

Festival končí 17. března. Bližší informace zájemci najdou na www.klubatlantik.cz nebo www.minikino.cz.