Školy na Novojičínsku se dobrovolně slučují

Nový Jičín - Obavy ze snížení počtu žáků a ekonomických problémů stojí za sloučením dvou středních škol v Novém Jičíně. Zatímco jiným školám nařizuje spojování kraj, novojičínská zemědělská a přírodovědná škola a šenovská střední se pro tento krok rozhodly dobrovolně. Obě školy by se tak měly zbavit nepotřebných budov.

Truhláři, zedníci nebo zámečníci na straně jedné, zemědělci či profesionální ochránci přírody na straně druhé. Nesourodé obory spojí od 1. července v Novém Jičíně jedna značka. Novou střední školu navrhli založit sami ředitelé stávajících vzdělávacích zařízení. „Ke sloučení nás vede především dlouhodobě klesající počet žáků vycházejících z 9. tříd základních škol,“ potvrdil ředitel Střední školy Šenov u Nového Jičína Bohumír Kusý. Sloučení škol schválili minulý týden krajští zastupitelé. Ředitelé ujišťují, že se pro jejich studenty od nového školního roku nic nezmění, dál je budou v původních budovách učit současní učitelé. Dlouhodobý výhled ale nová škola zatím zpracovaný nemá, čeká se na jméno nového ředitele. Autoři nápadu, současní šéfové obou škol, jsou přesto optimističtí. „Sloučená škola bude samozřejmě hospodařit s mnohem většími finančními prostředky než každá ta menší škola dnes,“ těší se na možnost větších investic ředitel Střední školy přírodovědné a zemědělské Jiří Trávníček.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Sloučení škol by mělo už v tomto roce přinést úspory v řádu statisíců korun. Výhledově chce kraj ušetřit miliony především na provozu budov. Hejtmanství totiž očekává, že vedení nové školy navrhne některé objekty k prodeji. Obě školy v současné době působí na šesti místech Novojičínska. Podle představ kraje by se měl tento počet do budoucna snížit. „Určitě nemůžeme vyloučit nějakou optimalizaci s tím, že některé budovy budou využity lépe než dnes, některé třeba můžeme opustit,“ souhlasí Jiří Trávníček. Kraj na jaře vypíše výběrové řízení na ředitele nové školy. Oba současní ředitelé už avizovali, že se do něj přihlásí.