14 let za pokus o vraždu a vydírání

Olomouc - Odmítal vinu a odvolal se proti rozsudku brněnského soudu. Teď ale půjde 48letý Ivan Karalo do vězení ještě na delší dobu. Místo dvanácti let a šesti měsíců ho odvolací senát Vrchního soudu v Olomouci poslal do vězení na čtrnáct let. Za to, že v opilosti napadl své dva známé, ho soudce uznal vinným z pokusu o vraždu a vydírání.

První březen 2011. Ubytovna v Kyjově. Právě tam měl kolem poledne Ivan Karalo na oba muže zaútočit. Koho napadl jako prvního ale navždy zůstane tajemstvím. Všichni aktéři potyčky totiž byli silně opilí. „Jednoho spolubydlícího pobodal nožem. Podařilo se mu jednou jej bodnout do břicha, podruhé jej pouze škrábnout na hrudníku,“ uvedl předseda odvolacího senátu VS Olomouc Petr Angyalossy. Druhého muže nejprve kvůli údajnému dluhu dvě stě korun bil rukama po celém těle. Pak ho do hlavy udeřil téměř půl kilogramu těžkým skleněným popelníkem. Způsobil mu vážná zranění.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Krajský soud v Brně poslal Karala za oba činy loni v listopadu na dvanáct a půl roku do vězení. Karalo ale tvrdí, že nic nespáchal. Před odvolacím senátem se proto domáhal vrácení případu k novému projednání s tím, že svědci byli opilí. Jeden z napadených ani neví, kdo ho popelníkem udeřil a dokonce se nenašel nůž, kterým měl druhého napadeného bodnout. Vrchní soud ale jeho námitkám neuvěřil. „Je pravdou, že bylo nutné ty výpovědi svědků hodnotit dosti opatrně, ale bylo potřeba je konfrontovat s dalšími objektivními důkazy. A z tohoto důkazního základu bylo možno spolehlivě dovodit skutkový děj,“ řekl Petr Angyalossy. Ivan Karalo si podle svého obhájce podá proti rozsudku dovolání k Nejvyššímu soudu.