Josefa Slánská, hrdinka nové divadelní hry, žila tři roky v Razové

Dramatické osudy Josefy Slánské, vdovy po popraveném generálním tajemníkovi strany Rudolfu Slánském, ožily na divadelních prknech. Hru inspirovanou  jejím životem, kterou uvádí ostravská Komorní scéna Aréna, napsal dramatik Tomáš Vůjtek. Zájem o její život ho zavedl také do vesnice Razová na Bruntálsku, kde Slánská tři roky bydlela. Dodnes tam žijí lidé, kteří si na ni pamatují.

Psal se rok 1953 a u domku v obci Razová na Bruntálsku zastavilo stěhovací auto.

„Ten dům v roce 1953 vypadal zcela jinak, určitě neměl bílou fasádu a všechno vybavení, které má dnes,“ říká předseda Klubu za starý Bruntál Pavel Rapušák.

Josefa Slánská přijela do Razové i se svými dvěma dětmi. Dospívajícím Rudolfem a malou Martou.

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)

„Hned sehnala zaměstnání v sousední vesnici v Leskovci, kde byl závod na výrobu plastických hmot. Tam byl zaměstnán i její syn, v opracovně výlisků,“ informuje Rapušák.

Božena Slámová se Slánskou v továrně pracovala. „Chovala se normálně jako každá jiná pracovnice, snažila se. Několikrát jsem s ní i mluvila. Vzpomínám si, že říkala, že musí kouřit, aby zahnala hlad,“ říká bývalá zaměstnankyně fabriky Božena Slámová.

Dramatika Josefa Vůjtka inspirovala k napsání hry Slánské kniha vzpomínek s názvem Zpráva o mém muži. A v ní Slánská popisuje i pobyt v Razové.

Tak Josefa Slánská a osud její rodiny ožil na jevišti v inscenaci hry Tomáše Vůjtka S nadějí i bez ní, kterou uvádí ostravská Komorní scéna Aréna. Divadelní noviny ji označily za úspěch měsíce.