Vranovice přišly o školu, za kterou před pěti lety zaplatily

Vranovice (Brněnsko) – Radnice ve Vranovicích u Brna řeší, jak v příštích měsících a letech zajistí provoz části základní školy. Obec prohrála soudní spor o jednu ze dvou školních budov, tu, kde sídlí školní jídelna a učebny prvního stupně. Obec se soudila se správkyní konkurzní podstaty bývalého Agrodružstva Vranovice. Po prohrané při s ní radnice uzavřela nájemní smlouvu, provoz školy to však prodraží o 250.000 korun za rok, řekla za radnici Dagmar Humpolíková.

Podle ní se obec možná dostane do situace, kdy budovu bude muset „znovu koupit“. V roce 1996 za ni zaplatila pět milionů korun, tehdy však kupovala objekt navzdory soudnímu sporu vedenému o jeho vlastnictví. Koupi však radnice měla za řádně uskutečněnou a v dalších letech do školní budovy investovala a udržovala ji. Nyní se ukázalo, že vlastně vkládala peníze do cizího majetku. 

O řešení potíží se školní budovou zatím na radnici nerozhodli, podle Humpolíkové je otevřeno víc možností. „Nevíme, jestli se odstěhujeme, nebo budeme muset nemovitost znova koupit,“ řekla. Méně pravděpodobný je podle ní dlouhodobý nájem.

Obec bude celý objekt potřebovat ještě asi rok, dokud nedokončí aktuálně stavěný domov pro seniory. V něm se počítá s kuchyní i jídelnou, která by měla sloužit jak starším lidem z obce a okolí, tak školákům. Pro školní učebny by však radnice musela najít náhradní prostory. 

Vranovická škola dnes působí ve dvou objektech, kromě toho dotčeného soudním sporem v ulici U Floriánka je jím hlavní školní budova na Masarykově ulici. Stavbaři ji dokončili přesně před 100 lety, slavnostní posvěcení se konalo v květnu 1912.