V okolí Medlova někdo poházel stovky zvířecích kůží

Medlov – Obyvatele Medlova na Brněnsku překvapil nepříjemný nález. Do řeky Jihlavy u jejich obce někdo vyhodil přes dvě stovky kůží ze srnčí zvěře. Vedení obce už většinu zvířecích kůží nechalo odklidit, zbytky na některých místech však ještě stále hyzdí okolí Medlova. Případ řešila i policie, nikdo ale zatím netuší, kdo za činem může stát.

„Když nás na to lidé upozornili, vytáhli jsme z řeky dokonce 240 kůží. Nikdo nikoho neviděl, nevíme, kde se to tady mohlo vzít. Myslíme si ale, že pachatel není z regionu, ale že to musel někdo přivézt odjinud,“ uvedl starosta Medlova Roman Zabil (nez.), který celý případ předal policii. Místní lidé byli nálezem znechuceni. „Přišlo se na to náhodou. Tam, kde lidé chodí kolem řeky, viděli viset na keřích kůže. Já myslím, že je to vyloženě pytlačina,“ svěřil se jeden z místních obyvatel. 

Většina kůží už z řeky zmizela, vytáhli je pracovníci Povodí Moravy. „Pracovníci Povodí Moravy reagovali na policejní ohlášení o znečištění vodního toku kůžemi z lesní zvěře. Během prací vytáhli z řeky Jihlavy celkem 230 kůží ze srnců, divočáků a jelenů,“ potvrdil vedoucí náměšťského provozu Povodí Moravy Pavel Rous. I přes snahu nepříjemný nález odklidit, našel štáb České televize ještě dnes na stometrovém úseku řeky asi třicítku kůží.  

Hovoří starosta Medlova Roman Zabil (nez.) (zdroj: ČT24)

Jak se do řeky Jihlavy kůže dostaly, zatím neví ani policie, ani obyvatelé Medlova. Podle místních je možných několik variant – kůže mohli do vody odhodit například pytláci. Této možnosti ale příliš nenahrává fakt, že nalezených kůží bylo obrovské množství. Spíše se tedy mohlo jednat o zbytky zvířat chovaných v oboře, jejíž majitel prodal maso a nechtěného odpadu se tímto způsobem zbavil. 

Souvislost s případem může mít i fakt, že nedaleko Medlova se nachází kafilérie, která právě takové zbytky zvířat zpracovává. Policisté proto prověřovali i možnost, že někdo vezl kůže právě tam, když ale zjistil, že ekologická likvidace tohoto odpadu stojí i několik tisíc, rozhodl se ho zbavit jinak.  

  • Kůže z řeky uklízeli pracovníci Povodí Moravy zdroj: Povodí Moravy http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3387/338633.jpg
  • Sesbírané kůže skončily v kafilérním kontejneru zdroj: Povodí Moravy http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3387/338634.jpg
  • Část kůží skončila v řece zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3386/338582.jpg

Policisté všechny zmíněné varianty prověřovali, vyšetřování ale výsledek nepřineslo. „Pachatele se policistům nepodařilo vypátrat,“ potvrdil policejní mluvčí Bohumil Malášek s tím, že případ byl odložen. Dopadení pachatele je tak už spíše nepravděpodobné. Pokud by ho i přesto policisté dopadli, hrozí za podobný čin jen pokuta, jde totiž o přestupek.