Na Irský kulturní festival přijedou opět Kilkennys

Ostrava - Irský kulturní festival začne v pondělí 19. března v Ostravě. Organizátoři nabídnou zájemcům irskou hudbu, tanec a také tradiční pokrmy. Program začne Týdnem irského jídla v ostravském hotelu Broni. „Hosté tam ochutnat například irský guláš z jehněčího masa, různé ryby a mořské plody,“ uvedl pořadatel festivalu Jason Oliver Fitzgerald.

Dějištěm festivalu bude také irská hospoda ve Stodolní ulici. V Bernie´s Irish Pubu je na čtvrtek plánovaný komorní koncert irské hudby. Festival vyvrcholí v sobotu v Bonver Aréně velkým koncertem, na kterém vystoupí dvě skupiny z Irska, dvě z Velké Británie a také čeští muzikanti, kteří si říkají Acoustic Irish.

Nejznámější z ohlášených skupin je The Kilkennys ze stejnojmenného irského města. Na irském festivalu v Ostravě budou už počtvrté. Hvězdou je také kapela Mad Dog McCree, která loni vydala album The Whirling Dervish, které dostalo cenu nejlepší album roku v soutěži South Whirling Dervish.

Irský festival v Ostravě patří k největším v Česku. Loni přilákal asi pět tisíc lidí. Tradičně se koná po irském svátku svatého Patrika, který připadá na 17. března a slaví se po celém světě. Týdenní festival má ve znaku trojlístek, na kterém podle legendy svatý Patrik vysvětloval princip Svaté Trojice.