Znojemští diskutovali o budoucnosti pivovaru

Znojmo - Jak bude vypadat areál bývalého pivovaru ve Znojmě? Na tuto otázku měla pomoci odpovědět veřejná debata znojemských obyvatel svolaná na dnešní odpoledne. Na diskusi dorazila zhruba třicítka místních, několik zastupitelů i autor územní studie Jaroslav Poláček. Znojemský pivovar osiřel v roce 2009, kdy se výroba piva Hostan přesunula do Brna. Po dlouhých jednáních nakonec Znojmo areál přibližně před rokem odkoupilo. Od té doby město zvažuje, jak částečně památkově chráněný objekt využít.

Diskusi otevřel Jaroslav Poláček, autor územní studie, která měla městu poradit, jak s jednotlivými objekty pivovaru co nejlépe naložit. Podle architekta by bylo vhodné areál propojit se Znojmem, uvolnit Hradní ulici a zbavit ji technických přílepků. „V areálu by bylo možné vybudovat ubytovací nebo kulturní zařízení. Z místa jsou překrásné výhledy,“ uvedl Poláček. Atraktivitě areálu by podle Poláčka prospěla i lanovka přes Gránické údolí.

Barokní budovy v areálu zůstanou, naopak některé části pivovaru, jako například bývalá lahvovna, by měly jít k zemi. Z celé technologie zbyla v bývalé výrobě piva jen varna, která by se mohla změnit na muzeum pivovarnictví. 

Obnovy by se měla dočkat také františkánská zahrada, kterou v minulosti pivovar používal. Prokoukne i známá znojemská rotunda svaté Kateřiny, které zatím dělá vadu na kráse jedna z blízkých zdí, která by měla být stržena. 

Město areál provozovat nebude, spíš ho rozprodá nebo pronajme 

Letos v lednu se vedení města rozhodlo pivovar nabídnout k prodeji nebo dlouhodobému pronájmu. Samotné Znojmo nemá v městské kase na jeho oživení dostatek financí, proto dá prostor soukromým investorům. Znojmo pivovar koupilo v prosinci 2010 za 26 milionů, dalších padesát chce dát na infrastrukturu a zatraktivnění objektu. Komplikaci pro rekonstrukci může znamenat i fakt, že tři části pivovaru byly prohlášeny za památku. Barokní sklepy s historickými kotli na vaření piva tak musí zůstat ve stejné podobě. Přesto vedení radnice nepovažuje nákup areálu za zbytečný. Při případném prodeji může Znojmo jako vlastník stanovit pro další využití své podmínky. 

Součástí areálu pivovaru se v minulosti stala také Hradní ulice, která je jedinou komunikací vedoucí ke znojemskému hradu a rotundě svaté Kateřiny. „Přístupové cesty a veřejná prostranství si chceme ponechat, abychom zajistili volný průchod k oběma památkám. Budeme pronajímat nebo prodávat jen jednotlivé objekty,“ uvedla začátkem letošního roku městská architektka Iveta Ludvíková. 

Na co se lidé ptali?

Bude se bourat vše, co není chráněno?

Raději se budou rekonstruovat stávající objekty. Zbytek bude ponechán jako volné prostranství. Studie má být jenom jakousi horní hranicí, určující maximum přestaveb. 

Je vhodnější dlouhodobý pronájem jednotlivých budov než prodej?

Toto musí zvážit zastupitelstvo. Vždy byla tendence pivovar prodat. Opravy budou vyžadovat obrovské investice, takže je to možné. 

Co nápad udělat z areálu konferenční a velké výstavní prostory?

Je to zajímavé, ale Znojmo má hrad. To je prostor, kde by se měly výstavní akce soustředit. V barokním pivovaru by to teoreticky šlo, ale jde o účelově průmyslově postavený objekt, takže by nemusel sloužit tomuto účelu úplně nejlíp. 

Bude možné přesunout parkování okolo pivovaru do podzemí?

Obecně bude parkování problém. Parkoviště nejde zřídit v částech, které jsou památkově chráněné. Jediný možný prostor je pod zahradou, ale ten má malý vjezd. Ještě by se dalo zvážit parkování v ležáckých sklepích na úkor původních tunelů.