Brněnské komunikace nezákonně vybíraly poplatky za odtahy

Brno - Brněnské komunikace deset let protizákonně vybíraly poplatky za odtahy vozidel. Upozornil na to případ majitelky odtaženého auta Sylvy Šimordové, která uspěla v soudním sporu s městskou firmou. Podle soudu byly Brněnské komunikace oprávněné vozidlo odtáhnout, ale město na ně už nepřeneslo své právo vymáhat poplatky za odtah. Firmě teď teoreticky hrozí žaloby od lidí, kteří za odtažené auto museli mezi lety 2000 až 2010 zaplatit.

Auto Sylvy Šimordové odtáhli pracovníci Brněnských komunikací 17. března 2010. Vozidlo, zaparkované na Pálavském náměstí v Brně, stálo totiž dvěma koly na přechodu pro chodce. Žena s poplatkem za odtah nesouhlasila, auto prý na místě zaparkoval její otec. „Já jsem to auto neparkovala a s přestupkem jsem tedy neměla nic společného,“ vysvětlila Sylva Šimordová, která se rozhodla bránit proti poplatku soudní cestou. „I na odstavném parkovišti mi řekli, že už to zkoušelo hodně lidí a že se to ještě nikomu nepovedlo,“ dodala Šimordová. 

Soudní líčení přineslo nečekané rozuzlení. Podle rozsudku městského soudu byla chyba ve smlouvě mezi městem Brnem a Brněnskými komunikacemi. V dokumentu, který platil v letech 2000 až 2010, město sice dává firmě pravomoc starat se o brněnské silnice, ale už ne pravomoc vybírat peníze za přestupky na nich spáchané. Sylva Šimordová díky tomuto nedostatku nemusí platit Brněnským komunikacím 4 tisíce korun pokuty. Firma navíc musí zaplatit 8 tisíc jejímu právníkovi za soudní výlohy. 

„Soud na základě provedených důkazů dospěl k závěru, že žalobce není ve sporu aktivně legitimován (…) Soud nemá prokázané, že by na žalobce přešlo právo k vymáhání pohledávky statutárního města Brna za žalovanou.“

z rozsudku Městského soudu v Brně

Teoreticky se o vrácení peněz může přihlásit k soudu každý, kdo ve zmiňovaném období platil Brněnským komunikacím za odtah. „Všechny platby vybírané Brněnskými komunikacemi minimálně do data rozsudku v našem případě byly zcela vadně vybírány,“ uvedl právní zástupce Sylvy Šimordové Ludvík Ševčík. Podobné žaloby jsou zatím podle dostupných informací tři. Jenže i když žalobce uspěje a peníze mu firma vrátí, vyhráno mít nemusí. O poplatek se totiž může přihlásit samo město, které na to ze zákona právo má. 

Brněnské komunikace a město loni v lednu svůj smluvní vztah upravily tak, aby firma byla oprávněna peníze vybírat. „Požádali jsme o vydání plné moci od statutárního města Brna tyto pohledávky vymáhat,“ potvrdila mluvčí Brněnských komunikací Vladimíra Navrátilová.