Stará silnice mezi Ostravou a F-M je v havarijním stavu, na opravu chybí peníze

Ostrava - Takzvaná stará silnice mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem je ve velmi špatném stavu. Stěžují si na to řidiči i tamní starostové. Správa silnic Moravskoslezského kraje s nimi souhlasí. Opravu má v plánu. Zatím jí ale chybí peníze. Rozhodovat o nich budou radní Moravskoslezského kraje.

Výmoly a vlny komplikují život řidičům při jízdě po silnici třetí třídy mezi Ostravou a Frýdkem - Místkem. Poškodil ji nejen sníh a mráz, ale také hustý provoz. Kromě místních obyvatel po ní totiž jezdí i řidiči, kteří nemají dálniční známku a vyhýbají se proto souběžné rychlostní silnici R 56. Na špatný stav silnice se chystají starostové upozornit Správu silnic Moravskoslezského kraje. „Ten stav cesty bez generální opravy je neudržitelný,“ tvrdí starosta Žabně David Hejneš. „Máme na pátek naplánováno jednání se správou silnic, takže uvidíme, jak uspějeme,“ dodává starosta Paskova Petr Baďura.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Silničáři o nutnosti opravy zhruba 12 kilometrů dlouhé silnice nepochybují. Je ale tak poškozená, že na každý kilometr budou potřebovat asi pět milionů korun, což je téměř dvojnásobek obvyklé ceny. Zaplatit to musí majitel, tím je Moravskoslezský kraj. „Podle diagnostiky, která tam byla provedena, je velice špatná ložná vrstva. To znamená, že tam dojde k frézování dvojnásobné tloušťky a k položení dvou živičných vrstev, takže i ta cena bude adekvátně vyšší,“ potvrdil technicko-provozní náměstek Správy silnic MS kraje Milan Novák. Silničáři teď čekají, jestli dostanou na opravu peníze. Asi v půlce dubna o tom rozhodne rada MS kraje.