Taliáni v Cetechovicích

U kopce Vlčák mezi Cetechovicemi a Kurovicemi v Chřibech se nachází geologická zajímavost – naleziště mramoru. Ten se zde těžil už před rokem 1650, k rozmachu těžby však došlo až okolo roku 1680, kdy do Cetechovic přijeli dělníci z Itálie, kteří se specializovali na zpracování mramoru. Mramorové lomy byly činné ještě v roce 1917.

Těžilo se zde několik variet: světle šedá, světle žlutá a červená s bílým, žlutým nebo zeleným žíháním. Po vybroušení měl mramor perleťový lesk.

Získal si velkou proslulost, a tak se s ním můžeme setkat u mnoha významných staveb. V Brně byl použit v kostele sv. Jakuba, chrámu sv. Petra či kapli konventu dominikánského kláštera. Jsou z něj desky na hrobkách moravských markrabat Jana Jindřich a Jošta v augustiniánském klášteře, stupně před hlavním oltářem a zábradlí v kaplích jezuitského kostela Panny Marie, oltáře (hlavní i boční) v chrámu Nejsvětější Trojice v kartuziánském klášteře v Králově Poli a svaté schody v minoritském klášteře (každý stupeň je z jednoho kusu).

V Olomouci jej můžeme nalézt v chrámu sv. Václava a v kostele sv. Mořice. V Kroměříži v kostele sv. Mořice a v tamním zámku. Arcibiskup nechal z tohoto mramoru udělat všechny veřeje a portály ve svém kroměřížském sídle a také část zdi u vstupu do biskupských zahrad. Dále se s ním můžeme setkat v kostele ve Křtinách, v Koryčanech, kde je z něj vyrobena křtitelnice, či v lichtenštejnském kostele Narození Panny Marie ve Vranově u Brna. V Uherském Hradišti je z něj postaven morový sloup, ve Střílkách schody a balustráda hřbitova. Tento mramor se dokonce používal i ve Vídni, kde jsou z něj krby v některých šlechtických domech.

V samotných Cetechovicích byl místní mramor použit u tamní sýpky, kostela Navštívení Panny Marie a na zámku, kde jsou z něj parapety.

Co ještě v Cetechovicích připomíná tyto slavné doby?

Jednak jsou to samotné mramorové lomy. Ty jsou tři a dostanete se k nim po modré turistické značce. Lomy č. 1 a 2 jsou zcela vytěženy, na mramor však lze narazit v lomu č. 3, který je částečně zatopen. Mramor je zde možné najít i v potoce, je ovšem potažen sloučeninami vápníku a železa.

Dalším připomenutím této éry je skalní útvar zvaný Mramůrka.

A potom je to vzpomínka na kamenáře z Apeninského poloostrova. Díky nim se totiž obyvatelům Cetechovic dodnes říká Taliáni.