Holešovská výzva oslovila i Ostravu

Ostrava - Ostrava byla jedním z měst, kde včera lidé demonstrovali, aby podpořili takzvanou Holešovskou výzvu, která požaduje mimo jiné demisi současné vlády. Nejprve zaplnili Masarykovo náměstí, poté se početný dav přesunul před ostravské studio České televize, kde žádal větší mediální zájem o svůj protest.

 „Občané chtěli dosáhnout toho, aby média více informovala o naší výzvě a o tomto dění v naší zemi, protože, i podle mého názoru, se tomu věnují nedostatečně,“ zdůvodňuje příchod davu před ostravské studio ČT organizátor demonstrace v Ostravě Karel Fiedler.

„Problém byl, že se to celé organizovalo přes internet, takže ta velká média to nezachytila, nebo zachytila pozdě. Veřejnoprávní televize se ale, pokud vím, události večer věnovala,“ oponoval politolog Tomáš Jarmara. Podle policie se akce v Ostravě zúčastnilo asi patnáct set lidí a obešla se bez incidentů.

Hlavním cílem takzvané Holešovské výzvy je demise současné vlády a odstoupení prezidenta Václava Klause pro ztrátu důvěry. „Jestliže tuto vládu podle průzkumu veřejného mínění podporuje nějakých 14 procent lidí, je diskutabilní, zda má vůbec právo ještě existovat,“ myslí si organizátor demonstrace v Ostravě Karel Fiedler.

„Musím říci, že jakkoli respektuji toto právo na vyjádření názoru, nemění to ale nic na názoru vlády, protože cokoli jiného by znamenalo nezodpovědné chování, které by ohrozilo občany této země,“ reagoval premiér Petr Nečas /ODS/.

Reportáž Tomáše Vzorka (zdroj: ČT24)

A kdo jsou organizátoři Holešovské výzvy? Jak sami tvrdí na svém webu, jsou to lidé různých profesí a politických názorů, které spojuje přání žít v zemi, kde zákony platí pro všechny stejně. Svolávají se především pomocí sociálních sítí. „Já to považuju za probuzení obyvatelstva, které se posledních dvacet let příliš neprojevovalo. Teď konečně se politické špičky dostávají pod jakýsi tlak veřejnosti,“ tvrdí politolog Tomáš Jarmara. Demonstrace na podporu Holešovské výzvy probíhaly i v dalších městech České republiky, v Praze se demonstruje i dnes a organizátoři chtějí v pořádání protestních akcí pokračovat.