Plzeň a Brno jsou krok od semifinále

Plzeň - Hokejisté Plzně využili i potřetí ve čtvrtfinálové sérii extraligy se Zlínem domácí prostředí a po výhře 3:2 po samostatných nájezdech se ujali vedení 3:2 na zápasy. Zlín dokázal v zápase dvakrát díky kapitánovi Petr Čajánkovi vyrovnat, ale v rozstřelu rozhodl Václav Pletka. Indiáni mohou v pondělí ve Zlíně rozhodnout o postupu do semifinále. Hokejisté pražské Sparty prohráli v pátém utkání čtvrtfinálové série play-off s Kometou Brno 1:3. Suverénní vítěz základní části je tak jedinou porážku od vyřazení, neboť v sérii hrané na čtyři vítězství ztrácí poměrem 2:3 na zápasy.

Hned v úvodu mohli získat hosté kuriózně vedení, když po nahození ze středního pásma vypadl Svobodovi kotouč za záda, ale Plzeň situaci vyřešila. Ve čtvrté minutě naopak Indiáni udeřili, když už po vypršení Galvasova trestu našel Vykoukal volného Kováře, po jeho střele zůstal puk za Sedláčkem a Pletka jej dorazil do odkryté branky.

Milan Razým (Plzeň): „Vypadá to, že série graduje, a vidíme čím dál tím lepší hokej. Obě mužstva podávají skvělé výkony a je skvělá divácká kulisa. Jsme šťastní, jak to dopadlo, nájezdy byly loterie. Série ještě nekončí, hraje se na čtyři vítězství, takže jedeme dál.“

Rostislav Vlach (Zlín): „Bylo to vyrovnané utkání se šťastným koncem pro Plzeň. Ale série samozřejmě ještě není u konce a budeme to chtít ještě zdramatizovat. Ve hře není potřeba nic měnit, musíme dát víc gólů než Plzeň a pojedeme sem zpátky. Hra z naší strany byla velice slušná, k výkonu gólmana i hráčů nemám žádné velké výtky.“

Zlín pak po Vykoukalově faulu a Marušákově vyhození puku do hlediště měl na 85 vteřin přesilovku pěti proti třem a po Galvasově střele vyrovnal Čajánek, jenž nadvakrát dorážel před Svobodou. V pokračující výhodě ještě nebezpečně tečoval po Galvasově nahození Melenovský.



Plzeň měla tlak, ale Sedláček odolával. Ve 44. minutě navíc málem chytře skóroval zlínský Köhler. Na druhé straně sice neuspěl Pitule, ale ve 47. minutě už domácí šťastně skórovali. Duda našel volného Kováře, jehož zakončení sice Sedláček pokryl, ale padající bek Řezníček do zlínského gólmana vrazil a puk skončil za brankovou čáru. Sudí Hribik s Minářem si ještě situaci ověřili u videorozhodčího.

Domácí nevyužili k pojištění náskoku dvě přesilovky a Zlín vyrovnal v power play, kdy po sérii šancí hostů překonal Svobodu Čajánek a svou šestou trefou v sérii vyrovnal svou střeleckou bilanci z celé základní části. V nastavení další Čajánkovu šanci Svoboda kryl, Sedláček také při šancích Plzně odolal. V nájezdech se trefil ze šesti exekutorů jen Pletka a Plzeň mohla slavit další dílčí úspěch.

HC Plzeň 1929 - PSG Zlín 3:2 po sam. nájezdech (1:1, 0:0, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 4. Pletka (Jan Kovář, Vykoukal), 47. Johnson (Jan Kovář, Duda), rozhodující sam. nájezd Pletka - 7. Čajánek (Galvas), 59. Čajánek (Leška, Veselý). Rozhodčí: Hribik, Minář - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 7:9, navíc Dvořák, Frolo - Řezníček všichni 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 7049. Stav série: 3:2.

Hned od úvodního vhazování se na ledě strhla obrovská bitva, která nejlépe dokumentovala důležitost zápasu. Oba týmy hrály ve velkém tempu, k vidění bylo hodně osobních soubojů, ale o něco aktivnější v ofenzivě byla zpočátku Kometa. Brankový účet zápasu otevřela Sparta. V polovině šesté minuty byl prvním potrestaným hráčem Žižka, nedlouho před jeho návratem do hry nahodil puk před Trvajovo brankoviště Krstev, kde ho vybojoval důrazný Foster a Sacha Treille snadno doklepl do prázdné branky. 

Přesně po 22 odehraných minutách bylo vyrovnáno, když se hosté prosadili v přesilovce Petrovickým podobným způsobem jako domácí. Ve 26. minutě všem přítomným zatrnulo, neboť hostující Hruška po nárazu do hrazení opouštěl led na nosítkách. Před polovinou zápasu našel Divíšek parádně Jakuba Svobodu, proti obratu ve vývoji byl však Falter.



Výtečně si ale vedli oba gólmani – Trvaj se nenechal zaskočit nebezpečným bekhendem Sersena. Bývalý sparťan Koreis v hostujících službách neuspěl v přesilovce a stejně jako on ztroskotal na Faltrovi i Čermák. Přišlo ovšem přečíslení dvou na jednoho a Dlouhý poslal krátce před druhou přestávkou Jihomoravany do vedení.

Ve třetí části se Sparta hnala za vyrovnáním a dřela do úmoru, ale narážela na pozorně bránící modrobílou hráz a musela se navíc držet neustále v pohotovosti i směrem dozadu, neboť Brňané hrozili nebezpečnými kontry. Stav 1:2 trval až do samého závěru. Více než dvě minuty před vypršením základní hrací doby si domácí kouč Jandač vyžádal oddechový čas a zariskoval hrou bez brankáře. Krátce poté se ocitl Bližňák v šanci, ale poté se zmocnil odraženého puku Čermák a dovezl ho do prázdné branky.

HC Sparta Praha - HC Kometa Brno 1:3 (1:0, 0:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 8. S. Treille (Foster, Krstev) - 22. Petrovický (Vašíček, T. Svoboda), 40. Dlouhý (Jaroslav Svoboda, L. Čermák), 59. L. Čermák. Rozhodčí: Šindler, Kubuš - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 8:6. Využití: 1:1. Diváci: 11.751. Stav série: 2:3.

Buly - hokej živě - HC Sparta Praha - HC Kometa Brno