Brněnská kina čeká týden lidských práv. Začíná festival Jeden svět

Brno – Festival filmů o lidských právech Jeden svět se s pondělkem přesouvá do jihomoravské metropole. V brněnském HaDivadle dnes večer slavnostně odstartuje unikátní videoprezentací tajné práce syrských lékařů oceněných cenou Homo Homini. Letošním tématem festivalu jsou protesty, nepokoje a revolty v různých částech světa. Jeden svět v Brně nabídne během týdne a půl více než sedm desítek projekcí, debaty a další doprovodný program.

Letošní kampaň festivalu je postavena na postřehu, že napříč kulturami spojují všechny veřejné protesty dvě věci – emoce a vlastnoručně vytvořené transparenty. Festivalové plakáty zohledňují gesta, emoce a nástroje, kterými protestující hovoří k establišmentu – spreje, barvy a fixy. 

„Snímky reflektují události v Egyptě, Tunisu, Libanonu, Bahrajnu, Bělorusku, Íránu. Doplňují je další příběhy z oblasti lidských práv – osudy dělníků z čínských dolů, reprezentantek Afghánistánu v boxu či ruské novinářky Nataši Estěmirové,“ uvedla brněnská koordinátorka festivalu Kateřina Petrášová. 

Během týdne a půl uvidí diváci v brněnských kinech při 73 projekcích celkem 36 aktuálních dokumentů, které zavedou návštěvníky festivalu do 35 zemí světa. Festivalový program doplní i řada diskusí s režiséry, protagonisty filmů a odborníky na dané téma či zemi. Lidskoprávní tématika zaplní vedle kina Art a sálu Břetislava Bakaly i brněnské Hadivadlo a prostory Uměleckoprůmyslového muzea.  

Doprovodný program – environmentální sekce nebo Mama kino 

Festival i letos přichystal tematickou kategorii environmentálních snímků s názvem Civilizace. „Rozdíl mezi ekologickými škodami, upíráním lidských práv a sociálními problémy se často stírá. Když v Brazílii vykácejí pralesy, nejenže zmizí kus překrásné přírody, ale místní rolníci hlavně přijdou o vodu,“ vysvětlil programový ředitel Hnutí DUHA Vojtěch Kotecký. Právě Hnutí DUHA ekologickou sekci festivalu pravidelně spolupořádá. 

Jednou z novinek letošního ročníku je MAMA KINO. Pro dvě z festivalových projekcí bude v sále prostředí přizpůsobené tak, aby umožnilo maminkám sledovat film a zároveň se věnovat svému dítěti, když bude třeba. Jeden svět přinese i speciální nabídku filmů pro školy, na mimořádné projekce pro žáky a studenty učitelé přihlásili více než 4 tisíce dětí. 

Festival Jeden svět pořádá obecně prospěšná společnost Člověk v tísni, v Brně se letos koná po třinácté. Přehlídka bude zahájena 19. března v 18:30 v HaDivadle slavnostním večerem spojeným s charitativní dražbou. Program brněnské části festivalu je k nalezení na webu Jednoho světa.

Už od 1. března brázdí brněnské ulice speciální galerijní tramvaj Jednoho světa. „Festivalové vozidlo nabídne cestujícím netradiční svezení. Základním kamenem interiéru je výstava barevných fotografií z letošních snímků festivalu, rozšířena o nabídku doprovodného programu,“ vysvětlila Petrášová.