Připomínka vyslání lounských strojvedoucích do Íránu v roce 1939

V úterý 13. března se v sále Městské knihovny v Lounech uskutečnila další pravidelná schůzka lounské pobočky Spolku rodáků a přátel města. Každé toto setkání je spojeno se zajímavou přednáškou či setkáním se zajímavými lidmi. Tentokrát přijal pozvání pan Otakar Keller, který v současné době žije v Praze. Ovšem vždy se zajímal o historii města, a tak mu také neunikla informace o vyslání lounských strojvedoucích v roce 1939 do Íránu. Byla to mezinárodní akce, kdy strojvedoucí parních lokomotiv z tehdejšího Československa jeli zaučovat své íránské kolegy.

Celá výprava v počtu 40 lidí odjížděla z Prahy 13. března 1939 a z lounského depa cestovali dva strojvedoucí Farkaš a Špaček. Pan Keller se náhodou dostal k sepsaným vzpomínkám, a tak za pomoci osobně vyrobené mapy celé trasy vzniklo v jeho podání velice zajímavé vyprávění. První kapitola byla zpracovaná jako Cesta do Íránu a druhá jako Cesta z Teheránu do Bender-Sapouru.

Další setkání lounské pobočky rodáků se uskuteční 10. dubna, kdy do Loun přijede režisér Josef Císařovský a bude vyprávět na téma Vzpomínky na zašlé Louny. Jeho dokument o Lounech vysílala v nedávné době Česká televize.

Ladislav Bába, Louny