Lounské divadlení ve znamení komedií

Letošní už 8. ročník Lounského divadlení je minulostí. I tentokrát přijala pozvání pětice ochotnických souborů, navíc před slavnostním vyhlášením vystoupilo nesoutěžně kadaňské divadlo Navenek s Havlovou Vernisáží. O ochotnické divadlo je stále velký zájem, a to jak u herců, tak i u diváků. To potvrdila i návštěvnost ve Vrchlického divadle.

Pokud bych porovnal letošní a loňský ročník, musím konstatovat, že až na jeden soubor byla úroveň slabší. Klobouk dolů před každým ochotníkem, který hraje pro potěšení, po práci a většinou i za vlastní peníze. Ale přehlídka je přehlídka, navíc tato soutěžní a ta je o hodnocení. Nakonec to dokazuje i fakt, že byly porotou oceněny jen dvě, respektive tři inscenace.

V podstatě všechny soubory se představily nějakým druhem komedie, ovšem ne všem se to povedlo. U některých herců byl problém v nastudování textu, rozdílné byly i herecké výkony a místy byla představení dlouhá a ztrácela se hlavní myšlenka. Byl jsem také nemile překvapen, že téměř většina souborů použila v textu až moc nejvulgárnějších výrazů a sprostých slov. Když, jak se říká „sednou“, proč ne, ale místy to bylo docela trapné…

Výjimkou byl terezínský soubor TMA divadlo. Loňského roku v Lounech terezínští vyhráli u diváků na celé čáře, ovšem porota byla jiného názoru a tlačila při hodnocení ochotnická divadla k jinému než komediálnímu žánru. Ale terezínští letos opět přijeli s komedií a opět to u diváků s převahou vyhráli. Jejich hra Blbec k večeři daleko převyšovala ostatní soubory ve všech směrech, což ocenila i porota. Představení bylo vybráno k postupu, oceněni byli i herci a režisérka představení. Až na malé drobnosti se tomuto představení nedalo nic vytknout.

A kdo získal na letošním ročníku Lounského divadlení ocenění: Nejlepší ženský herecký výkon - Simoně Matouškové za roli Augusty v inscenaci hry Roberta Thomase Osm žen.

Nejlepší mužský herecký výkon - Františku Hosovi za roli Francoise Pignona v inscenaci hry Francise Vebera Blbec k večeři.

Mužský herecký výkon – Martinovi Soudskému za roli Pierra Brochanta v inscenaci hry Francise Vebera Blbec k večeři.

Cena poroty - Aleně Burdové za dramaturgii (Salcburský guláš),

Petru Matouškovi za scénu k inscenaci hry Roberta Thomase Osm žen a

Evě Andělové za režii hry Francise Vebera Blbec k večeři.

Cena diváka - TMA divadlu, Terezín za inscenaci hry Francise Vebera Blbec k večeři.

Cena ředitele divadla - Redakčnímu týmu Zrcadlení Lounského divadlení za udržování zpravodajské tradice.

Odborná porota Lounského divadlení 2012 doporučuje hru Francise Vebera Blbec k večeři v podání TMA divadla, Terezín k postupu na Celostátní přehlídku amatérského činoherního a hudebního divadla Divadelní piknik Volyně.

Ladislav Bába, Louny