Bezdomovci nabízejí internet z mobilního modemu za pár dolarů

Austin - Velkou debatu rozvířil nový program na pomoc bezdomovcům ve Spojených státech. Nosí u sebe modem a prodávají internetové wifi připojení ve svém okolí. Podle zastánců projektu je to první krok z bídy. Kritici v tom vidí ztrátu lidské důstojnosti.

Bezdomovci mohou v některých amerických městech chodit s moderním přístrojem po městě a nabízet lidem rychlé bezdrátové připojení na internet. „Dívám se na to takhle. Musel jsem potlačit svou hrdost. Nejdřív mi to trochu vadilo. Být bezdomovcem mě změnilo. Dívám se na lidi jinak,“ říká Dusty White.

20 dolarů na den plus prémie

Projekt vymyslela reklamní společnost z New Yorku. Poprvé ho vyzkoušela během festivalu v texaském Austinu. Zapojila do něj 13 lidí bez střechy nad hlavou. Každý si vydělal 20 dolarů denně plus prémie za každého uživatele. Zákazníky přitom musí oslovit, nebo jim na požádání říct heslo. Zbavuje je to ostychu při jednání s lidmi. „Mají příležitost vyprávět jejich příběh a udělat tuto zkušenost osobnější,“ dodal ředitel azylu pro bezdomovce Mitchell Gibbs.

Na jeden lidský zdroj se může připojit až pět uživatelů. Za 15 minut na síti zaplatí dva dolary. Bezdomovci po tu dobu musí své zákazníky kamkoli následovat. To se nelíbí kritikům. Podle nich to lidi degraduje a stávají se z nich obyčejné nástroje. „Zní to jako něco z černé satirické sci-fi. Ale je to skutečné a zcela problematické řešení,“ reagoval komentátor Tom Carmody.

Autoři projektu takovou kritiku nečekali. Považují wifi u bezdomovců jen za moderní verzi prodeje časopisů jako Nový prostor, které mají lidem pomoct odrazit se ode dna. Teď ale firma s rozšířením služby do dalších měst váhá.

USA: kritizovaná pomoc bezdomovcům (zdroj: ČT24)