Obec nečekala na další velkou vodu. Staví hráz

Pohořelicko - Malá obec Cvrčovice se pustila do stavby protipovodňové hráze. Podél toku řeky Jihlavy do léta vznikne zčásti sypaný val a zčásti betonová zeď, která má obec ochránit před stoletou vodou. Cvrčovice jsou tak první z celkem devíti obcí, které se na společné ochraně proti velké vodě dohodly. Semkla je hrozba povodně, která je naposledy zasáhla v roce 2006.

Sypaná hráz podél řeky bude ve Cvrčovicích po celé délce vesnice, jen u fotbalového hřiště ji vystřídá vysoká zeď. Stavbou vrcholí více než čtyřletá snaha malé obce ochránit domy před rozvodněnou řekou Jihlavou. O její síle se naposledy přesvědčili před šesti lety. „Lidem tehdy začala voda natékat do domů, takže se snažili ochránit, co mohli, svépomocí hrázemi z písku. Celá vesnice byla na nohou,“ popsala nechtěné zážitky z doby před šesti lety starostka Cvrčovic Lenka Šalandová (nez.). A tak budou mít Cvrčovice jako jedni z prvních své protipovodňové opatření brzy hotové. Pomohlo při tom vypořádání pozemků s dokončením pozemkových úprav. To je totiž jedna ze základních podmínek, jak získat na stavbu dotaci.

V Pohořelicích musí vypořádat už jen pár chybějících pozemků. Kvůli tomu ale už nestihnou začít budovat nutná protipovodňová opatření ještě letos. „Slibně to vidíme už pátým rokem a doufáme, že ten pátý či šestý rok už to dotáhneme do fáze vodoprávního povolení. Chtěli bychom co nejdřív vše předat Povodí Moravy, které stavbu hrází garantuje,“ prohlásil starosta Pohořelic Josef Svoboda (ODS). Pohořelice jsou přitom městečkem, které povodeň ohrožuje hned na několika místech, a tak by ochranu proti ní potřebovaly ze všech zdejších obcí nejvíce.

Společnou ochranu proti velké vodě původně plánovalo devět obcí a měst na Pohořelicku právě po povodních z roku 2006. Nechtěly však ale čekat na oficiální instituce, až jim hráze někdo naplánuje, a vzaly věc do vlastních rukou. Pak ale někteří narazili na neochotu majitelů potřebných pozemků, jiní na nesouhlas státních institucí. Kromě Cvrčovic tak mají stavební povolení zatím jenom v Pravlově. Ostatní si nejspíš kvůli dotacím budou muset ještě pár let počkat.

Starostka Cvrčovic k protipovodňovým opatřením v obci (zdroj: ČT24)

„Už teď je jisté, že v etapě končící v polovině roku 2013, už Pohořelice se stavbou protipovodňových opatření nezačnou,“ dodala Veronika Slámová, mluvčí Povodí Moravy. Jen pohořelická hráz totiž přijde na 90 milionů a o většinu z toho bude Povodí žádat evropské fondy. Cvrčovickou zaplatí pozemkový úřad a kraj, společně za ni dají 20 milionů. Hotová bude už v červenci.