Krnov se rozloučil s dirigentem Karlem Dospivou, který šířil lásku k české dechovce

Krnov - Ve věku 77 let zemřel Karel Dospiva, zakladatel a šéfdirigent Dechového orchestru mladých v Krnově. Na posledním rozloučení se s ním sešla česká dirigentská elita. A nechyběli samozřejmě členové orchestru nebo jeho kolegové z krnovské Základní umělecké školy.

Dechový orchestr mladých vychoval na šest stovek hudebníků. Pod taktovkou svého prvního dirigenta si přitom vybudoval pověst precizního souboru.

„Karel Dospiva, to byl jedinečný člověk a vynikající hudebník. To, co dokázalo za těch 50 let s mladými, to je nedostižné,“ tvrdí napříkald dirigent Janáčkovy konzervatoře Ostrava Karel Bria.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Zakladatel dechového orchestru při Základní umělecké školy Jeseník Vladimír Vraňovský také zdůrazňuje velký význam Dospivova působení. „Mohu říct, že tomu pánovi vděčíme za to, že jesenický orchestr se zařadil k těm nejlepším orchestrům v republice,“ říká Vraňovský.

Jeden ze zakládajících šlenů krnovského Dechového orchestru mladých Josef Hercig vzpomíná: „Pamatuji si, jak jsem jednou ve třídě u paní učitelky Malíkové seděl u klavíru a přišel pan Dospiva a řekl, já jsem tady nový ředitel, tady je málo kluků, budeš hrát na trumpetu a hotovo“,“ líčí Hercig.

Postrach soutěží. Tak vzpomínají dirigenti ostatních dechových formací na Dospivův orchestr mladých. Kam přijel, tam vítězil. A Krnov proslavil nejen v České republice, ale i v zahraničí. Setkal se i s anglickou královnou.

„Měli jsme krásný zájezd do Anglie, kde měl orchestr veliké úspěchy. Úspěšné byly pro nás festivaly v belgickém Nerpeltu, v Holandsku. Je toho opravdu hodně,“ vzpomíná Tlach.

„Jeho srdíčko působilo zázračným dojmem na všechny muzikanty, na všechny, kteří jsme byli kolem něho. Šířil lásku k k české muzice,“ dodává moderátor koncertů dechovky Jindřich Solovský.

Dechový orchestr mladých oslaví v květnu padesátileté výročí svého vzniku. Oslavy by měly být také hudební vzpomínkou na Karla Dospivu a jeho odkaz.