Muži neplatili daně za erotické chaty. Hrozí jim 8 let vězení

Brno - Vyšetřovatelé z brněnské hospodářské kriminálky v únoru zahájili trestní stíhání dvou mladých mužů z Brna, kteří podnikali v oblasti erotického byznysu. Muži provozovali erotický chat, ale ze svého byznysu neplatili daně. Policie proto oba obvinila ze zločinu krácení daně a jednoho navíc z neoprávněného podnikání.

Dva muži ve věku 27 a 29 let od roku 2006 zaměstnávali ve svých studiích v Brně a Olomouci desítky dívek. Ženy se po absolvování úvodního školení přihlašovaly na erotické chaty na amerických a evropských serverech, kde klienti za připojení platili za minutu jedno euro nebo americký dolar. Podnikatelé potom od majitelů serverů inkasovali část zisku, čtyřicet procent vyplatili ženám, zbytek šel do kapsy jim.

Podle kriminalistů tekly na jejich zahraniční účty pravidelně milionové částky. Oba pachatelé už byli obviněni z krácení daně, jeden navíc z neoprávněného podnikání. Pachatelé nemohou být stíháni za klasické kuplířství, protože pohlavní styk mezi dívkami a klienty nikdy nenastal. Kriminalisté jim zatím prokázali škodu ve výši jednoho milionu, může ale ještě několikanásobně vzrůst. Mužům z Brna hrozí až osm let vězení.

Odhalování podobných podvodů je velmi náročné především časově. Práce na tomto případu zabrala dva roky. Kriminalisté zkoumali pohyby na účtech a dlouhé měsíce čekali, až jim majitel serveru zpřístupní data o počtu kliknutí na stránky.

Pokud by dvojice měla své podnikání řádně přihlášené a zisky zdanila, vůbec by nebyla stíhána. Muži jakékoli pochybení zásadně odmítají. U neodvedených daní platí tzv. ustanovení o účinné lítosti. Pokud jsou neodvedené daně uhrazeny státu ještě před zahájením policejního vyšetřování, je od stíhání upuštěno. „V tomto případě se tak nestane. Vše je zadokumentováno, obvinění bylo vzneseno. Uhrazení daní před zahájením procesu může soud vnímat jako polehčující okolnost,“ dodal Machala.

Ze 150 zaměstnaných žen svoje příjmy zdanila jen jediná

Policie zatím zjistila totožnost 150 dívek, které si prací na evropských a amerických serverech takto přivydělávaly. „Mnohdy to byly dívky, do nichž by to nikdo podle vzhledu a chování neřekl,“ uvedl k případu kriminalista František Kramář.