Jack, Filip nebo jeho bratr? Komedie Oscara Wilda rozesměje Brno

Brno – Eskapáda aforismů, dvojsmyslných výroků, úsměšků a nedorozumění. Známá komedie Jak je důležité míti Filipa přichází na prkna brněnského Národního divadla. Inscenace Oscara Wilda se do Brna přestěhovala z Moravského divadla v Olomouci. Premiéru má dnes večer.

Celý příběh se točí kolem zmatku, který způsobuje Jack. Ten v Londýně vystupuje pod pseudonymem Filip a na svém venkovském sídle je známý jako bratr Filipa. Toho ale nikdo nikdy neviděl. Tedy do chvíle, než na venkov přijíždí i Algernon a začne se za Filipa vydávat.

„Je to dějová a akční komedie. Wilde ji dobře vystavěl, což jsem se snažil převést na jeviště. Aby to nebyla jen konverzační hra,“ popsal režisér Roman Groszmann.

„Hra je pro každého notoricky známá, každému se líbí, protože je to sranda. Mně už se to líbilo jako malé holčičce. Už delší dobu jsem v komedii nehrála, takže se na tuhle roli těším,“ uvedla herečka Magdaléna Tkačíková.

NO COMMENT: Jak je důležité míti Filipa (zdroj: ČT24)

Režisér Roman Groszmann představení režíroval také v olomouckém Moravském divadle. „Přebrali jsme kostýmy, scénu i koncepci hry, ale stejná inscenace to není. Třeba jen kvůli hercům, kteří jsou odlišní,“ dodal režisér.

Hru s podtitulem Lehkovážná komedie pro vážné lidi napsal Wilde už v roce 1895 pod názvem Jak je důležité být vážný. Komedie je neuctivým útokem na viktoriánskou morálku, především tedy na její vážnost, které je zobrazena jako směšnost.