Opilý řidič se pokusil uplatit policisty, teď je stíhán

Brno - Kriminalisté stíhají za podplácení pětatřicetiletého řidiče, jehož zastavila v pátek v Brně policejní hlídka. Muž při kontrole nadýchal 1,32 promile alkoholu v krvi. Policistům přiznal, že vypil tři lahve sektu, načež hlídce nabídl úplatek 50 tisíc korun za to, že ho nechá odjet. Policisté úplatek odmítli a opilého řidiče odvezli na odběr krve. Muži za pokus o uplácení hrozí až šest let vězení.

V pátek nad ránem zastavili hlídkující policisté šedé Audi. Jeho řidič sice byl schopen předložit potřebné doklady, zároveň na něm byly patrné známky opilosti. „Po zastavení toho vozidla byl cítit zápach alkoholu, na řidiči to samozřejmě bylo i vidět – měl zarudlé oči, vrávoravou chůzi,“ popsal incident policista Jiří Šolík. Muž dokonce přiznal, že ve společnosti vypil 3 lahve sektu a policisty překvapil požadavkem, aby ho pustili dále. „Přitom významně šustil tisícikorunovou bankovkou. Argumentoval tím, že má na večer úplně jiné plány, které si nechce kazit problémy s policií,“ popsal mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb.  

„Několikrát jsme ho upozornili, že se dopouští protiprávního jednání, a celou věc jsme okamžitě nahlásili na operační policejní středisko,“ doplnil Šolík. Rozhovor s řidičem zaznamenaly kamery na služebním vozidle. Po chvíli se policistům podařilo řidiče přesvědčit, aby dýchnul do alkoholtestru. Dechová zkouška potvrdila, že muž řídil opilý. Nadýchal 1,32 promile. Výsledek testu řidiče přinutil znásobit nabídku úplatku. „Se slovy, že ho řízení aut živí jako každého a že více u sebe nemá, nabídnul hlídce 6 a půl tisíce korun. Policisté si jej nahrávali, zaznamenána tak byla i rada, že to mají hodit třeba na nějakého cyklistu,“ řekl Šváb.  

Audio záznam policejní kontroly, při které se řidič pokusil uplácet (zdroj: ČT24)

Neústupnost policistů nakonec zvýšila řidičovu nabídku až na 50 tisíc korun, které chtěl vybrat z bankomatu. Místo toho putoval na odběr krve. „Za řízení pod vlivem návykové látky mu hrozí zákaz řízení, tučná pokuta a roční pobyt za mřížemi, za podplácení však až šest let odnětí svobody,“ uzavřel Šváb. 

Zásadně odmítat jakékoli korupční jednání, netolerovat tuto protizákonnou činnost u jiných příslušníků Policie České republiky, odmítnout dary nebo jiné výhody, jejichž přijetím by mohlo dojít k ovlivnění výkonu služby.

Etický kodex Policie České republiky

Úplatky (nejen) na českých silnicích 

V loňském roce se lidé pokoušeli uplatit policisty v celkem 65 případech, alespoň tolik pokusů o korupci se dostalo do statistik Policejního prezidia. „Při těchto pokusech o korupci bylo policistům nabídnuto celkem 968 tisíc korun, 160 euro a věcné dary či protislužby. Jde o číslo za celou republiku, bez rozdílu služeb a útvarů,“ uvedl tiskový mluvčí Policejního prezidia Jan Melša. Letos se už do policejních statistik zapsalo 7 pokusů zkorumpovat muže zákona. „Všechny souvisely se silničními kontrolami. Dá se říci, že i podstatná část případů z roku 2011 měla souvislost s dopravní problematikou,“ dodal Melša. 

Najdou se ale i policisté, kteří lákavé nabídce neodolají, a úplatek si vezmou. V loňském roce řešila policejní inspekce 5 takovýchto případů. Nelze ovšem určit, kolik případů se týkalo korupce při dopravních kontrolách.

Kolikrát policisté řešili přijímání úplatku ve vlastních řadách

rok 2011 - 5  případů

rok 2010 - 8  případů

rok 2009 - 14 případů

rok 2008 - 12 případů

rok 2007 - 12 případů